(Hoeveel) moet ik overbieden? Jaargang 4, editie 5

Ik wil dat huis zó graag kopen! Wat moet ik bieden?

Hoeveel moet ik overbieden?

wordt…

Moet ik eigenlijk nog wel overbieden?

 

UPDATE 30-01-2023

Op de 50e verjaardag van ons wereldwijde RE/MAX brand leek het ons verstandig om behalve respectvol naar het verleden, ook vooral naar de toekomst te kijken. De afgelopen 6 maanden zijn voor ons ook wennen geweest; met in december en begin januari een echt rustige periode. Nu januari op z’n eind begint te lopen merken wij dat de markt twee gezichten heeft. Sommige huizen trekken nog steeds in de eerste twee weken een aanzienlijk publiek. En zoals we eerder al middels onze RE/MAX Momentum Index probeerden uit te leggen; is dat het moment waarop het ijzer heet is…

En aan de andere kant zijn er huizen en appartementen die maar mondjesmaat aandacht krijgen, waarbij we uiteindelijk blij zijn met (bijna) elke bieding. Het is dus zaak goed onderscheid te maken tussen woningen die voor de juiste prijs worden aangeboden en die waarbij de nieuwsberichten over prijsdalingen niet ontvangen zijn of goedgelovig genegeerd worden, omdat de makelaar, op zoek naar opdrachten, gouden bergen belooft.

Of je nu nog moet overbieden, is dus heel erg afhankelijk van de situatie en natuurlijk van hoe groot jouw wens is om juist DIT huis te kopen. Het aanbod groeit gestaag, dus voor hetzelfde geld (en waarschijnlijk minder) staat er volgende maand weer één op de markt die precies bij jouw wensen aansluit.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs?

Volg dan onze socials:
   

 
Lees je ook even ons blog over wat er beter kan in de makelaardij? Klik dan hier, het is de moeite waard! #HighHangingFruits

Luister je liever naar een podcast? We vertellen je alles over de biedlogboek en overbieden in onze RE/MAX Real Estate Talk podcast.

 

 Het blog waar het allemaal mee begon…

 

Ik wil dat huis zó graag kopen! Wat moet ik bieden?

Dit is op het moment met afstand de meestgestelde vraag aan makelaars. Het is voorlopig nog steeds een verkopersmarkt, zeker in de prijsklassen onder de 550.000 euro en helemaal in de categorie starterswoningen. Er is veel meer vraag dan aanbod waardoor je met regelmaat te horen krijgt dat er geen bezichtigingen meer mogelijk zijn. En ben je dan wel één van de ‘gelukkigen’ die een afspraak heeft kunnen bemachtigen, dan wordt het pas echt lastig als het huis je hart gestolen heeft.

Geschreven: 23 juli 2020
Update 2021: 6 februari 2021
Update 2022: 3 januari 2022

Kansen vergroten

Want waar doe je goed aan; hoe kun je je kansen, om je droomhuis te kopen, vergroten? Laten we bij het begin beginnen…
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe ‘hot’ de woning is. Er zijn 3 types prijsstrategieën; en elk leidt tot een zekere mate van interesse:

Deze verkopers kiezen ervoor het huis of het appartement op Funda te zetten voor exact de prijs die uit een recente taxatie of waardebepaling gevolgd is. Op een woning als deze komen normaalgesproken veel kijkers af en er is een gerede kans dat er overboden gaat worden.

Stel dat de marktwaarde 235.000 euro is. Dan kan het lonen om de prijs op Funda te stellen op 225.000 euro kosten koper. Hiermee bereik je dan namelijk twee doelgroepen (dus mogelijk dubbel zoveel geïnteresseerden), omdat je dan zoekers bereikt in de prijsklasse 200.000 – 225.000 euro en in de prijsklasse 225.000 – 250.000 euro. Op een woning die op deze wijze geprijsd is, komen over het algemeen zeer veel kijkers af en wordt er altijd overboden.

Inschattingsfout of bewuste keuze? Sommige verkopers grijpen de huidige markt aan om maximaal te ‘cashen’. Pensioen, een volgende stap in de wooncarrière, eindelijk dat zeiljacht kopen… you can’t blame them for trying! Hier is het zaak om je goed te verdiepen in de waarde en hoe lang het al te koop staat.

Pas nog maakten wij van de zijlijn een zaak mee waarbij de koper zich helemaal de bom voelde omdat hij een woning (zelf) had aangekocht voor ‘slechts’ de vraagprijs, terwijl wij berekenden dat die vraagprijs aanzienlijk te hoog was. Deze koper had zichzelf minimaal 30.000 euro kunnen besparen (minus de kosten van een aankoopmakelaar).

Is er een keiharde richtlijn?

Er is geen harde richtlijn van wat je moet overbieden in de eerste twee scenario’s als koper uit de strijd te komen. Onze cijfers wijzen namelijk grote verschillen uit. Niet alleen per wijk, maar ook binnen de wijken. Zo zien we in ons marktgebied dat net geen 20% van de woningen onder de vraagprijs wordt verkocht (bij ons is dat percentage slechts 4%; te dure woningen nemen we niet in verkoop). 7% wordt verkocht voor de vraagprijs en ruim 73% wordt boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld is de overbieding tegen de 8%, maar in de verschillende prijsklassen zie je daar ook nog veel variatie in. Soms wordt er maar 2% overboden en soms zien we uitschieters naar 18,3%.

Mag de verkoopmakelaar je helpen?

De verkoopmakelaar werkt in het belang van en wordt betaald door de verkoper. We hebben alles al meegemaakt; bieders die hun eigen nog te verkopen huis in de strijd werpen of mensen die zo ver gaan dat ze de makelaar een bedrag willen betalen om als winnaar uit de bus te komen. Wij dienen altijd het belang van verkoper en als verkoper besluit dat hij het een bepaalde kandidaat gunt, dan is dat aan verkoper voorbehouden.

De makelaar is hierin slechts adviserend van rol en hoort zijn advies te baseren op objectieve argumenten als koopsom, benodigde hypotheeksom, opleverdatum en zijn of haar inschatting van de kans van slagen van de hypotheekaanvraag. Wat nog wel eens kan helpen is een persoonlijke noot aan verkopers toevoegen. Voor sommige verkopers wil de gunning nog wel eens de doorslag geven. Dus als verkoopmakelaar mogen we je niet helpen… als aankoopmakelaar natuurlijk wel; dan doen wij er alles aan de beste deal voor je binnen te slepen!


Vind je het tof dat we al deze informatie met je delen?
Deel je ervaring met ons alsjeblieft op Google!
Rank ons

Kan een online waardebepaling of modelwaarde helpen?

Er zijn websites die je helpen om inzicht te krijgen in de waarde van een huis. Wij zijn echter van mening dat die gemiddeld genomen (als je bijvoorbeeld 100 huizen zou bekijken) wel kunnen kloppen, maar in individuele gevallen aanzienlijk kunnen afwijken. Dergelijke systemen maken namelijk geen onderscheid op (belangrijke) details als erfpacht vs. eigen grond, uitbouwen, dakkapellen en afwerkingsniveau. Een keuken van 35.000 euro kan iemands zeer persoonlijke smaak zijn óf daadwerkelijk meerwaarde hebben voor het huis. En je zult bij verschillende aanbieders ook andere waarden terugkrijgen is in de praktijk gebleken. Wil jij daar jouw bod op baseren?

Bewaak je grenzen!

Ken je dat gevoel? Dat je iets wilt kopen, dat je een bepaald bedrag in je hoofd hebt en dat het uiteindelijk iets duurder is en je het dan toch koopt omdat het maar iets duurder is? Dat iets duurder is in de huidige woningmarkt al gauw meerdere 10.000-en euro’s. En dan is het dus belangrijk om je af te vragen of je zo ver wilt gaan. Als de prijzen blijven stijgen is er op zich niet zoveel aan de hand maar ben je bereid te veel te betalen? Trek voor jezelf een (onderbouwde) grens en ga daar dan ook niet in een aanval van blinde koopwoede overheen.

Wat moet ik in mijn bod vermelden?

Als je dan je bod bepaald hebt; je weet wat je ervoor over hebt en je wilt het gaan uitbrengen, dan is de inhoud van groot belang (Lees hier hoe je een bod uitbreng). Eerder gaven we al aan dat de makelaar elke bieding beoordeelt op de haalbaarheid. Hoe lager de benodigde financiering en hoe beter het beeld dat de makelaar heeft van de persoonlijke situatie (of een bericht van de hypotheekadviseur) hoe groter de kans van slagen. Dus geef expliciet aan hoeveel eigen middelen je van plan bent in te brengen of hoe hoog dus per saldo je financieringsvoorbehoud wordt. Less is more in dit geval.

Wil je de kans van slagen nog verder vergroten? Neem dan een RE/MAX aankoopmakelaar mee… we helpen je graag!

- 2022 -

[Het hele artikel lezen? Klik hier]

3 Januari 2022: Update 2021 en vooruitblik woningmarkt

Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan maar we kunnen ons goed voorstellen dat jouw huizenjacht weer op volle snelheid verdergaat. Daarom leek het ons goed om weer een update toe te voegen aan ons meest gelezen blog artikel. Om je een beter beeld te geven van de markt hebben we de harde cijfers uit onze eigen database gedownload, geïnterpreteerd en conclusies getrokken.

Wat deed de huizenmarkt in en om Rotterdam in 2021?

Het prijsindexcijfer voor de woningmarkt vierde kwartaal is – as we write – nog niet beschikbaar; we vergelijken het 3e kwartaal dan ook met het 3e kwartaal van 2020 om een beeld te scheppen. In het derde kwartaal 2020 stond de prijsindex op 147,6. Eind 3e kwartaal 2021 was de index opgelopen tot een mindblowing 170,4, wat neerkomt op een stijging (van de gemiddelde huizenprijs in Nederland) van ruim 15,4%.

Bijna 78% van de woningen werd verkocht boven de vraagprijs, bijna 12% voor de vraagprijs en de rest? Ja onder de vraagprijs… maar daarover later meer! De hoogste overbieding bij één van onze verkopen was 105.555 euro. Wait, what? Ja inderdaad ruim een ton, in dit geval kwam dat neer op 23,8% overbieding. Maar er zijn ook veel bescheidener overbiedingen geweest, wat leidde tot een gemiddelde van 10,3% aan overbiedingen (in en om Rotterdam). Nemen we echter ook de verkopen tegen en (gemiddeld 3,4%) onder de vraagprijs mee, dan is de gemiddelde overbieding ‘slechts’ 7,9%.

Waar zit het onderscheid?

We hebben de overbiedingen verder gesegmenteerd; gewoon om te kijken of we patronen konden ontdekken waar jij je voordeel mee zou kunnen doen. We hebben de overbiedingen gesplitst naar prijsklasse, bouwperiode, locatie en energielabel. Die laatste vooral omdat er zo vaak wordt geschreven dat het belang van het energielabel in opkomst is; wij zijn benieuwd naar hoe dat effect zichtbaar wordt.

Wij zitten blijkbaar in één van de populairste wijken van Rotterdam met ons kantoor. In Rubroek, dus alles achter ons kantoor aan de Goudsesingel, lagen de overbiedingen gemiddeld op 9,8%. Stadsdriehoek, waar wij op uitkijken, zat op gemiddeld 7,5%.
In Rotterdam-Noord waren de overbiedingen gemiddeld 9,0%, in Rotterdam-Zuid 7,2%; daar wordt dus gemiddeld genomen 20% minder overboden. Schiedam +9,5%,
Vlaardingen +6,5%,
Hoogvliet +6,4%,
Spijkenisse +8,0%.

We hebben onderscheid gemaakt in:
- Vooroorlogs – 1945 + 9,3%
- 1945 – 1970 + 9,3%
- 1970 – 1990 + 7,8%
- 1990 – 2021 + 6,1%
Bij de vooroorlogse bouw was de maximale overbieding het laagste van de vier periodes; een ‘schamele’ 22,8% tegenover 25,8% in de meest recente bouwperiode. Maar gemiddeld genomen lijken de wat meer karakteristieke woningen toch meer in trek.

Ook hier op zich een behoorlijk opvallen resultaat; er lijkt toch een grens te zitten aan het absolute bedrag dat een koper bereid is te overbieden.
- 100.000 – 200.000 + 10,0%
- 200.000 – 350.000 + 8,8%
- > 350.000 + 5,8%

Hier hebben we nog niet echt een verklaring voor; mogelijk liggen de woningen met label A en B relatief vaak in hogere prijsklassen, maar daar hebben we nog geen onderzoek naar gedaan. Verder valt alleen label G echt uit de toon; tot en met label F lijken we nog wel acceptabel te vinden. Of mogelijk verwachten we dat we dat met een verbouwing met energiebesparende maatregelen wel rechtgetrokken krijgen.
- A-label + 7,5%
- B-label + 4,8%
- C-label + 9,4%
- D-label + 8,2%
- E-label + 8,5%
- F-label + 8,9%
- G-label + 1,7%


Vind je het tof dat we al deze informatie met je delen?
Deel je ervaring met ons alsjeblieft op Google!
Rank ons

Bijzonderheidje

In 2021 hebben we in totaal maar 11 prijswijzigingen doorgevoerd. Negen daarvan waren prijsverhogingen door een veranderende markt tussen het moment van het eerste contact en de daadwerkelijke start verkoop. In twee gevallen hebben we een prijsverlaging doorgevoerd omdat de verkoop met de initieel gekozen vraagprijs niet slaagde. Kom je een huis tegen bij een makelaar die veel prijsverlagingen doorvoert, wees dan op je hoede voor een mogelijk te hoge vraagprijs; daar wil jij je bod niet op baseren.

Wat zien wij in de toekomst?

Wij waren altijd al van mening dat je met nuance naar de woningmarkt moet kijken. Dus niet blind overbieden op elke woning maar goed inventariseren hoe de situatie is en daarnaar handelen. Dat is waar onze aankoopmakelaars zich in gespecialiseerd hebben. Maar onze verwachting is wel dat de rek er een keer uit zal raken. We zien wat vaker dat er minder bieders actief zijn, de telefoon staat (ook buiten de kerstperiode) wat minder roodgloeiend en er is een lichte toename te zien van het aantal woningen dat op of onder de vraagprijs verkocht wordt. Als genoeg mensen dat ook gaan constateren, dan zal het aanbod gaan toenemen (om nog maar op tijd te profiteren van de markt) en dan zal het afvlakken van de markt sneller gaan dan we nu voorzien. Vooralsnog zien we geen enkele reden een prijsdaling te verwachten. Hoeveel vertrouwen we ook hebben in de daadkracht van Hugo de Jonge als nieuwe minister van wonen, we verwachten niet dat het aanbod ineens zo fors zal stijgen dat de prijzen onder druk komen te staan. En maatregelen van de gemeente Rotterdam zoals de opkoopbescherming zullen een stukje soelaas bieden, maar zijn in onze optiek voorlopig beperkt qua effect. Maar… een stukje meer realiteitszin kan geen kwaad.

- 2021 -

6 februari 2021: Update Q4 – 2020

We willen je periodiek op de hoogte houden van de markt in en om Rotterdam en zullen dus met regelmaat een update geven van dit artikel!

Beleggers

Het laatste kwartaal van 2020 werd vooral gekenmerkt door gehaaste aankopen van beleggers die, met de nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting in het vooruitzicht, nog snel even wilden kopen tegen het 2% overdrachtsbelastingtarief in plaats van de 8% met ingang van 1 januari 2021. Hierdoor werden veel andere bieders al snel buitenspel gezet omdat zij niet zonder voorbehouden konden bieden. We merken in ieder geval dat die druk nu wel minder is. Het is niet zo dat alle beleggers verdwenen zijn van de markt, maar hun aandeel is weer minder groot; we komen (gelukkig) weer meer ‘gewone’ kopers tegen.

Drukste maand ooit

Waar we in april 2020 melding maakten van onze drukste maand ooit, wisten we toen nog niet wat ons nog te wachten stond. Wij dachten dat de bijna verdubbeling van de contactaanvragen tekenend was voor de verhevigde zoektocht van huizenkopers. In mei 2020 kwam dit aantal op net geen 1.600… Het kon dus beter/erger (afhankelijk van of je van het type halfvol-glas bent). En nu? Na een relatief rustige maand januari, waarin iedereen klaagde over een gebrek aan nieuw aanbod, is het in februari weer druk als vanouds. Ieder nieuw huis, prijsklasse lijkt niet uit te maken, wordt besprongen. Soms beginnen mensen ‘s ochtends al om 7:35 te bellen om zeker te zijn van een plekje voor een bezichtiging. Is het dus al beter voor jou als koper? Sorry, nee… Maar we kunnen je helpen!

Harde cijfers prijsstijging Rotterdam

Ook wij kunnen soms niet meer becijferen wat er gebeurt in de hele Rotterdamse markt, maar gelukkig is daar dan het CBS. Wist jij dat Rotterdam in 2020 Amsterdam voorbij is gegaan in de prijsstatistiek? Niet dat de huizen in Rotterdam nu duurder zijn, absoluut niet! Maar de prijsstijging gemiddeld over 2020 ten opzichte van 2015 is in Rotterdam hoger dan in Amsterdam (62,6% om 61,6%). Rotterdamse huizen waren einde Q4 2020 gemiddeld 68,8% duurder dan in 2015. Dat is 18 punten meer dan het gemiddelde van Zuid-Holland, wat neerkomt op ruim 10% meer stijging.

Overbiedingen 8 – 12% met uitschieters

Als de prijsstelling juist geweest is, zien wij gemiddeld nog steeds 8 – 12% overboden worden op de vraagprijzen. Bij wat duurdere woningen meestal meer richting de 8%, bij goedkopere woningen meer richting de 12%. Maar het is geen harde richtlijn. We komen ook uitschieters tegen waarbij één van onze aankoopmakelaars op een (wat laag geprijsde) woning van 300.000 euro een bod deed dat ongeveer 21% boven de vraagprijs lag, maar uiteindelijk toch nog met 12.500 euro werd overboden. Dan moet je je ook ernstig afvragen hoe reëel het nog is om zoveel te overbieden. Betaal je dan niet echt teveel?

Blijven de huizenprijzen stijgen?

Dat is de kristallen-bol-vraag die we allemaal graag zouden willen kunnen beantwoorden. Rabobank zegt van wel, ING zegt van niet. Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer geeft heel terecht aan dat er nog steeds veel te weinig gebouwd wordt en dat er een chronisch gebrek aan visie is bij de overheden hoe dit op te lossen. Dus vooralsnog zien wij, ondanks de prachtige en ambitieuze bouwprojecten die Rotterdam kent, geen kentering aankomen. De vraag overstijgt het aanbod enorm. Hoewel we liever geen ‘nee’ verkopen, moeten ook wij met regelmaat mensen teleurstellen als er na 35 bezichtigingen gewoon geen plekje meer in plannen is. Onze grootste frustratie? Dat iemand dan gewoon niet komt opdagen (en niet afbelt)… er zijn zoveel mensen die graag dat plekje hadden overgenomen!

Hoe wij je kunnen helpen? De gunfactor

In 2020 hebben wij alle aankoopopdrachten van onze klanten succesvol kunnen afronden, ruim 70 in totaal. Hoe? Naast onze adviezen over een reële waarde, het huis en de staat waarin het is, alle door de verkopend makelaar aangeleverde informatie en informatie over de buurt, sturen wij jou bij het uitbrengen van het hopelijk winnende bod terwijl we bij de verkopers en hun makelaar proberen de gunfactor te krijgen voor jou. Wil je meer weten?

Lees je ook even ons blog over wat er beter kan in de makelaardij? Klik dan hier, het is de moeite waard! #HighHangingFruits

6 februari 2021: Update Q4 – 2020

We willen je periodiek op de hoogte houden van de markt in en om Rotterdam en zullen dus met regelmaat een update geven van dit artikel!

Beleggers

Het laatste kwartaal van 2020 werd vooral gekenmerkt door gehaaste aankopen van beleggers die, met de nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting in het vooruitzicht, nog snel even wilden kopen tegen het 2% overdrachtsbelastingtarief in plaats van de 8% met ingang van 1 januari 2021. Hierdoor werden veel andere bieders al snel buitenspel gezet omdat zij niet zonder voorbehouden konden bieden. We merken in ieder geval dat die druk nu wel minder is. Het is niet zo dat alle beleggers verdwenen zijn van de markt, maar hun aandeel is weer minder groot; we komen (gelukkig) weer meer ‘gewone’ kopers tegen.

Drukste maand ooit

Waar we in april 2020 melding maakten van onze drukste maand ooit, wisten we toen nog niet wat ons nog te wachten stond. Wij dachten dat de bijna verdubbeling van de contactaanvragen tekenend was voor de verhevigde zoektocht van huizenkopers. In mei 2020 kwam dit aantal op net geen 1.600… Het kon dus beter/erger (afhankelijk van of je van het type halfvol-glas bent). En nu? Na een relatief rustige maand januari, waarin iedereen klaagde over een gebrek aan nieuw aanbod, is het in februari weer druk als vanouds. Ieder nieuw huis, prijsklasse lijkt niet uit te maken, wordt besprongen. Soms beginnen mensen ‘s ochtends al om 7:35 te bellen om zeker te zijn van een plekje voor een bezichtiging. Is het dus al beter voor jou als koper? Sorry, nee… Maar we kunnen je helpen!

Harde cijfers prijsstijging Rotterdam

Ook wij kunnen soms niet meer becijferen wat er gebeurt in de hele Rotterdamse markt, maar gelukkig is daar dan het CBS. Wist jij dat Rotterdam in 2020 Amsterdam voorbij is gegaan in de prijsstatistiek? Niet dat de huizen in Rotterdam nu duurder zijn, absoluut niet! Maar de prijsstijging gemiddeld over 2020 ten opzichte van 2015 is in Rotterdam hoger dan in Amsterdam (62,6% om 61,6%). Rotterdamse huizen waren einde Q4 2020 gemiddeld 68,8% duurder dan in 2015. Dat is 18 punten meer dan het gemiddelde van Zuid-Holland, wat neerkomt op ruim 10% meer stijging.

Overbiedingen 8 – 12% met uitschieters

Als de prijsstelling juist geweest is, zien wij gemiddeld nog steeds 8 – 12% overboden worden op de vraagprijzen. Bij wat duurdere woningen meestal meer richting de 8%, bij goedkopere woningen meer richting de 12%. Maar het is geen harde richtlijn. We komen ook uitschieters tegen waarbij één van onze aankoopmakelaars op een (wat laag geprijsde) woning van 300.000 euro een bod deed dat ongeveer 21% boven de vraagprijs lag, maar uiteindelijk toch nog met 12.500 euro werd overboden. Dan moet je je ook ernstig afvragen hoe reëel het nog is om zoveel te overbieden. Betaal je dan niet echt teveel?

Blijven de huizenprijzen stijgen?

Dat is de kristallen-bol-vraag die we allemaal graag zouden willen kunnen beantwoorden. Rabobank zegt van wel, ING zegt van niet. Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer geeft heel terecht aan dat er nog steeds veel te weinig gebouwd wordt en dat er een chronisch gebrek aan visie is bij de overheden hoe dit op te lossen. Dus vooralsnog zien wij, ondanks de prachtige en ambitieuze bouwprojecten die Rotterdam kent, geen kentering aankomen. De vraag overstijgt het aanbod enorm. Hoewel we liever geen ‘nee’ verkopen, moeten ook wij met regelmaat mensen teleurstellen als er na 35 bezichtigingen gewoon geen plekje meer in plannen is. Onze grootste frustratie? Dat iemand dan gewoon niet komt opdagen (en niet afbelt)… er zijn zoveel mensen die graag dat plekje hadden overgenomen!

Hoe wij je kunnen helpen? De gunfactor

In 2020 hebben wij alle aankoopopdrachten van onze klanten succesvol kunnen afronden, ruim 70 in totaal. Hoe? Naast onze adviezen over een reële waarde, het huis en de staat waarin het is, alle door de verkopend makelaar aangeleverde informatie en informatie over de buurt, sturen wij jou bij het uitbrengen van het hopelijk winnende bod terwijl we bij de verkopers en hun makelaar proberen de gunfactor te krijgen voor jou. Wil je meer weten?

Lees je ook even ons blog over wat er beter kan in de makelaardij? Klik dan hier, het is de moeite waard! #HighHangingFruits

Kunnen wij jou helpen? Yes we can!
Neem een RE/MAX aankoopmakelaar mee

UPDATE 16-6-2022

De ontwikkelingen volgen elkaar dit lopende halfjaar sneller op dan de afgelopen jaren. Met een oorlog in de Oekraïne, een flink stijgende rente, hogere energielasten en flinke inflatie in algemene zin, maken meer mensen zich zorgen over de toekomst. En dus verandert de woningmarkt… En wij beginnen dat te zien in onze dagelijkse praktijk. Ons aanbod stijgt; zowel doordat (sommige) woningen langer te koop staan als door mensen die hun verkoop naar voren halen nu de markt nog goed functioneert. Dus voor jou als koper… meer keuze. Meer keuze houdt in dat er minder druk komt op woningen en dan hoef je minder te overbieden. En dat komt jou goed uit gezien de flink hogere rente en andere maandlasten waar je mee te maken hebt.

Hoe staat de woningmarkt er voor?

Waar een jaar geleden om 9:00 uur ‘s ochtends de telefoon roodgloeiend stond, lijkt de ergste buyer stress nu wel uit de markt te gaan. We zien grote verschillen bij inverkoopnames. Huizen die helemaal af zijn én een reële prijsstelling inzetten leiden uiteindelijk nog steeds tot een bezichtiging of 20 – 25 en meerdere biedingen. Maar het zijn niet meer de 80+ bezichtigingsaanvragen en 17 teleurgestelde bieders die het niet geworden zijn. Jouw kansen nemen dus toe! Is een huis wat minder in trek doordat er veel aan moet gebeuren of de prijs aan de overspannen kant is, dan kan het zo maar zijn dat je, wanneer je na vier weken belt, je toch nog een bezichtiging kunt plannen. In onze adviezen aan verkopers houden we hier inmiddels al rekening mee. Gouden bergen beloven is er niet bij!

Wat betekent dit voor jou?

Als je nog graag een woning wilt kopen voordat de rente naar 4% stijgt in 2023, dan is het zaak wel je rust te bewaren. Soms zul je all-in moeten als het huis helemaal is wat jij (en met jou vele anderen) wilt en op andere momenten kun je misschien zelfs onderhandelen over de prijs. Niet meer blind 10% overbieden, maar informatie inwinnen en je gezonde verstand gebruiken. Vind je het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden? Neem dan een RE/MAX aankoopmakelaar mee; die zit erop!