Heeft een aankoopmakelaar nut?

Een goede aankoopmakelaar vertelt je niet wat je wilt horen, maar wat je moet horen!

Heeft een aankoopmakelaar nut?

In dit blog gaan we in op het nut en de rol van de aankoopmakelaar. Een goede aankoopmakelaar vervult heel veel rollen gedurende het proces van de aankoop. Wij geloven niet in aankoopmakelaars die alleen een bod voor je uitbrengen, maar gaan voor full service, van het wensengesprek tot en met de sleuteloverdracht. Op dit moment betreft 54% van onze transacties een aankoop; dus wij hebben geen enkele twijfel of ons werk nut heeft. De mooie beoordelingen die je verderop op deze pagina vindt, vertellen de rest van het verhaal!

Wat is een aankoopmakelaar?

Even voor de definitie; wat is een aankoopmakelaar nou eigenlijk? De aankoopmakelaar is een makelaar die jou als koper helpt bij het aankopen van je nieuwe woning. Hij of zij werkt dus in jouw belang en niet in dat van de verkoper (dat doet de verkopend makelaar).

Wat als aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar is?

Daarom kan de verkopend makelaar dus niet ook jouw aankopend makelaar zijn. Wat wel kan, is dat de makelaar die jouw eigen huis verkoopt, je ook helpt bij de aankoop van je nieuwe woning. In beide gevallen werkt de makelaar dan namelijk in jouw belang!

Wat mag je verwachten van een aankoopmakelaar?

Zoals gezegd vervult de aankoopmakelaar vele rollen; we zijn de advocaat van de duivel, de vraagbaak, de psycholoog die je een spiegel voorhoudt, de onderzoeker, de huisvriend om bij uit te huilen, de wijze oude man of vrouw, je postillon d’amour en de hulplijn. En nog veel meer… Maar wat betekent dat concreet zul je je afvragen?

De aankoopmakelaar helpt je reële wensen te bepalen en geeft je advies waar te kijken. Wij kennen de stad en omliggende gemeenten beter dan wie dan ook door onze wijkspecialismen en kunnen je misschien wel een plek laten zien waar jij nog niet aan gedacht had. Gevonden? Dan gaan we mee kijken. Wij laten onze roze bril thuis en geven onze oprechte mening over het huis en de (on)mogelijkheden.

“We vertellen je niet wat je wilt horen, maar wat je moet horen!”

We onderzoeken het huis, de situatie en de prijs. Is de vraagprijs marktconform? Hoeveel moeten we overbieden? Zijn er funderingsproblemen te verwachten? Hoe actief is de VvE en is er voldoende gespaard voor onderhoud? Is er vervuiling aanwezig of een oude tank? Wat verwachten we voor veranderingen in de buurt die jouw woongenot zouden kunnen beperken? Zit jij te wachten op een A16 in je achtertuin?

Als we aanleiding zien, adviseren we je een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Of… om het huis voorbij te laten gaan. Uithuilen en door naar de volgende. Is er sprake van erfpacht? Dan zorgen we dat je weet wat dit inhoudt en wat het voor jou gaat betekenen in de toekomst. We helpen je je beste bod te bepalen en brengen het voor je uit. We vieren met je mee als het gelukt is en bieden een troostende schouder als het niet genoeg was (we lopen geen 1 op 1).

We lezen alle stukken door, leggen je uit wat er uitgelegd moet worden over een recht van overpad, mandeligheid of aanvullende clausules, adviseren indien gewenst bij je notariskeuze en houden vinger aan de pols bij de hypotheekadviseur.

Dan, als V-day nadert… we plannen de eindinspectie. Die dag lopen we met jou een rondje door je soon-to-be nieuwe huis om te controleren of je het opgeleverd krijgt in de staat die je verwacht, nemen de meterstanden op en checken of de afgesproken roerende zaken aanwezig zijn. Alles in orde? Dan naar de notaris! Ook na de levering zijn we gewoon nog beschikbaar als hulplijn. Verborgen gebreken gevonden? We helpen je graag!

Heb je met een aankoopmakelaar meer kans?

Kort maar krachtig? JA!
En waarom dan? De vier belangrijkste redenen die wij willen benoemen:

  1. Veel verkoopmakelaars plannen een maximum aantal bezichtigingen. Soms 10, 15 waar anderen, zoals RE/MAX makelaars tot 35/40 bezichtigingen. Zulke lage aantallen kunnen ertoe leiden dat wanneer jij belt, er geen plekje meer te plannen valt. Ze houden wel vaak een aantal plekken vrij voor aankoopmakelaars of staan toe dat er dan dubbel gepland wordt omdat de aankoopmakelaar zelf een rondje loopt met zijn of haar klant. Dus, meer kans op een bezichtiging en dat is toch wel het minimum! Kopen zonder kijken is er bij ons niet bij!
  2. Een ervaren makelaar weet waarop gelet moet worden; wij lezen de situatie. Hoeveel kijkers zijn er geweest? Wat straalt de makelaar uit over de gang van zaken, wat zijn de verwachtingen voor de verkoop. Naar wat voor koper is de verkoper op zoek? Is er misschien een gunfactor te vinden? Afgezet tegen marktcijfers en de staat van de woning maken wij een inschatting welke bieding noodzakelijk zou kunnen zijn om de koop naar jou toe te kunnen trekken.
  3. (Bijna) niks is irritanter voor een verkopend makelaar dan een incompleet bod. Wij zorgen voor de beste formulering van je bod, compleet met de relevante (ontbindende) voorwaarden, gewenste oplevering, afstemming roerende zaken en eventueel een advies voor een persoonlijke introductie bij de verkopers. Dat wil nog wel eens helpen…
  4. Een klant die met een aankoopmakelaar aankomt heeft in de ogen van de verkopend makelaar meer kans van slagen. Waarom? Het is iemand die weet waar hij of zij mee bezig is; die zich laat adviseren, waar in de meeste gevallen de financiële situatie al grondig doorgelicht is (dat is ook ons advies) en simpelweg iemand die ‘skin in the game’ heeft en dus niet zomaar weer wegloopt van de deal. En één van de taken van de verkopend makelaar is risico’s beperken! Eén en één is twee…

Kan je een huis kopen zonder makelaar? Is een aankoopmakelaar nodig?

Is het dan onmogelijk om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar? Zeker niet! De aankoopmakelaar vergroot je kansen, maar het is niet zo dat je – zónder – gelijk kansloos bent. Je kunt zelf je wensen bepalen, bezichtigingen plannen, naar de bouwkundige, juridische en financiële aspecten kijken, je bod formuleren en je oplevering doen. Ben je hier ervaren genoeg voor? Of eigenwijs genoeg? 😉 It’s up to you!

Wat kost een aankoopmakelaar Rotterdam?

De tarieven voor goedkope aankoopmakelaars (wij geloven in goed en niet in goedkoop) beginnen rond de 1.295 euro. Wil jij een makelaar die alleen even de transactie begeleidt zonder zich te verdiepen in alle details en niet geïnteresseerd is in jouw beste deal, maar vooral in de snelste deal? Dan is dat een prima alternatief. Google eens op ‘goedkope aankoopmakelaar’.

Zoek je een makelaar die alles doet wat we hiervoor beschreven hebben? Ga dan eens een gesprek aan met één van onze makelaars. Dan doen we jou een voorstel op maat. Niet goedkoop, maar wel het geld waard.

Is een aankoopmakelaar het geld waard?

Als je de juiste aankoopmakelaar kiest dan is die zeker het geld waard. We komen wel eens aankoopmakelaars tegen die alleen de bieding voor je uitbrengen. Dat vinden wij het geld niet waard; hoe je een bod moet uitbrengen leren wij je met alle plezier voor niks, klik dan op deze link voor onze uitleg.. De meerwaarde zit in al het werk en advies eromheen.

Hoe kies je een aankoopmakelaar Rotterdam?

Een aanbeveling van vrienden of familie die met een aankoopmakelaar Rotterdam gewerkt hebben is natuurlijk erg prettig; hebben zij een goede ervaring met iemand dan is de kans groot dat jouw ervaring net zo zal zijn. Niemand die je aanbevolen wordt? Kies dan op basis van online reviews. Wij hebben er een paar van onze leukste voor je uitgezocht.

Wil je kennismaken met één van onze aankoopmakelaars? Laat dan hieronder je gegevens achter! Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Wil je dat we je bellen?
Of bel ons wanneer het jou uitkomt: 010-4535920!