Hoe moet je een bod uitbrengen?

Hoe bindend is een bod en hoe bepaal je een realistisch bod?

Hoe moet je een bod uitbrengen?

Je hebt je droomhuis gevonden. Na de bezichtiging kon je niet slapen van enthousiasme en nu wordt het tijd voor de volgende stap; een bod uitbrengen. Je rekent jezelf nog niet rijk, want je weet dat er meer kapers op de kust zijn. En dus wil je dat jouw bod aan alle ‘eisen’ voldoet om zo je kansen te vergroten. Heb je geen aankoopmakelaar? Dan zul je het zelf moeten doen. Maar we willen je toch wat handreikingen doen!

Hoe het bod moet worden uitgebracht hangt af van de instructie van de verkopend makelaar. Sommige makelaars werken met MOVE.nl en willen dat je een bieding ook via MOVE uitbrengt. Andere kiezen voor biedingen via e-mail, een papieren formulier of een apart platform zoals bijvoorbeeld Eerlijk Bieden.

Wat schrijf je bij een bod op een huis?

Een complete bieding omvat minimaal de volgende informatie:

  • Koopsom: XXX.XXX euro kosten koper
  • Voorbehoud financiering tot een bedrag van XXX.XXX euro gedurende X weken na ondertekening koopovereenkomst
    (Indien van toepassing)
  • Voorbehoud bouwkundige keuring met kosten direct noodzakelijk herstel tot niet meer dan X.XXX euro inclusief BTW
    (Indien van toepassing)
  • Gewenste opleverdatum XX-XX-XXXX of oplevering conform wens verkoper
  • Oplevering conform lijst van zaken of koopsom inclusief ter overname aangeboden zaken

Idealiter geef je ook vast wat informatie die de verkopend makelaar kan helpen om jouw kans op succes in te schatten. Dus of je al bij de hypotheekadviseur bent geweest, of je de taxatiewaarde al hebt laten inschatten, hoe lang je al aan het zoeken bent naar een koopwoning en misschien zelfs een korte introductie van jezelf om de verkoper te laten zien wie je bent.

Hoe bindend is een bod op een huis?

Als jij een particuliere woningkoper bent, dan is een bod niet bindend. In de wet is het schriftelijkheidsbeginsel vastgelegd. Dit houdt in dat er pas sprake is van een rechtsgeldige en dus bindende koop wanneer de overeengekomen voorwaarden in een door beide partijen getekende koopovereenkomst zijn vastgelegd. Binnen 3 dagen na ondertekening heb jij als koper dan nog je bedenktijd en als je een financieringsvoorbehoud hebt, dan kan dat in een later stadium alsnog grond voor ontbinding zijn.

Overigens is een verkoper, tot het moment dat er getekend is, ook niet gebonden aan het geaccepteerde bod. Zolang de koopovereenkomst nog niet ondertekend is, staat het verkoper in principe vrij om een ander (beter) bod alsnog te accepteren.

Wat is een realistisch bod op een woning?

Dat is, zeker in de verkopersmarkt van nu, een lastige vraag. Wat een ander, of jij, voor het aangeboden huis zou willen betalen is niet altijd realistisch (en soms ook niet nodig). Roep hiervoor de hulp in van een professional die de markt kent en alle facetten meeweegt bij het uitbrengen van een bod.

Hoe bepaal je een goed bod?

Hier hebben we aan tijdje terug al een uitgebreid artikel over geschreven, met twee updates om het mee te laten gaan met de markt. Als je een goed bod wilt doen, dan moet dat recht doen aan de waarde van het huis, de drukte in de markt en voorzien zijn van de juiste voorwaarden (zie hierboven). Er is geen gouden stelregel voor; ieder huis is anders. Mocht je er niet uitkomen… Maak dan eens kennis met één van onze aankoopmakelaars? Laat hieronder je gegevens achter! Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Wil je dat we je bellen?
Zelf bellen mag ook op 010-4535920!