Mijn VvE is niet actief, kan ik mijn appartement verkopen?

Wat zijn de voordelen van een actieve VvE?

Mijn VvE is niet actief, kan ik mijn appartement verkopen?

Stel… je woont in een leuke dubbele bovenwoning maar er komt een kleintje aan en je wilt graag verhuizen naar een huis met een tuin. En daarom wil je het appartement verkopen. Je hebt een keer gehoord dat dan je vereniging van eigenaren actief moet zijn maar tot nog toe is dat er niet van gekomen.

Is een actieve VvE verplicht?

Het hebben van een actieve VvE is al jaren verplicht, maar er was tot 1 januari 2018 feitelijk geen controle op. In samenspraak met de overheid hebben banken toen besloten naleving af te gaan dwingen op het moment dat een koper een hypotheek wil afsluiten. Woon je al jarenlang in een appartement met een kleine inactieve (soms niet eens in de Kamer van Koophandel ingeschreven) VvE en heb je geen verhuisplannen; dan verandert er niets voor je. Officieel ben je verplicht een actieve VvE te voeren, maar er is niemand die dat controleert. Dat verandert dus als je zelf wilt gaan verkopen of als je buren plannen krijgen.

Wat is actief?

Actief houdt in dat:
1. De vereniging van eigenaren ingeschreven is bij de KvK
2. De VvE minimaal 1 maal per jaar vergadert
3. Er een gezamenlijke opstalverzekering is
4. Het onderhoud wordt uitgevoerd volgens een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), of er wordt jaarlijks minimaal 0.5% van de herbouwwaarde gespaard
5. Er wordt gespaard voor toekomstig onderhoud in een reservefonds

Gelden dezelfde verplichtingen voor een kleine VvE?

Vaak zie je bij grotere VvE’s dat de zaken wel goed op orde zijn. Daar is het nóg meer van belang dat alles geregeld is en niet iedere keer overlegd hoeft te worden. Bij een kleine vereniging van eigenaren (vaak een benedenwoning en een bovenwoning samen) zijn de afspraken met regelmaat minder goed vastgelegd.
Overigens kan een VvE besluiten om geen onderhoudsreserve op te sparen. Indien minimaal 80% van de eigenaren besluit dat zij dit niet willen, dan kan het achterwege blijven, mits er aanvullende regels gevolgd worden. Overigens zijn er banken die als harde eis stellen dat er een MJOP en reserve moeten zijn, dus daar zou een koper dan niet terecht kunnen voor zijn of haar financiering.

Hoe activeer ik mijn VvE?

Heb je een goede band met je buren, dan is het alsnog activeren van de VvE niet zo’n probleem.
1. Eerst spreek je een vergadering af waarbij je een besluit opstelt om de VvE te activeren, de bijdrage te bepalen en een bestuur te kiezen. (Vraag via het mailformulier rechts een gratis voorbeeld van zo’n besprekingsverslag (notulen) bij ons op).

2. Dan is het een kwestie van het inschrijven van de vereniging bij de Kamer van Koophandel met formulier 5. De bestuurders van de VvE (minimaal 1) schrijf je in met formulier 22. Deze zijn te downloaden op de site van de KvK.

3. Na de inschrijving opent de bestuurder (bijvoorbeeld bij ABN Amro) een rekening op naam van de VvE. Hierop worden de maandelijkse bedragen gestort en hiervan wordt bijvoorbeeld de opstalverzekering betaald.

4. De bestuurder sluit een opstalverzekering af voor het gehele pand ten gunste van de VvE. Dit is sowieso verstandig omdat twee verschillende verzekeraars nog wel eens naar elkaar willen verwijzen als er schade is.

5. Je hebt bij stap 1 al overlegd of je een MJOP wilt laten opstellen. Er zijn ook bedrijven die een goedkopere variant aanbieden in de vorm van een beknopt onderhoudsplan, speciaal voor kleine VvE’s. Zo’n BOP vind je bijvoorbeeld bij Perfectkeur. Hebben jullie besloten een MJOP of BOP te gaan gebruiken, dan geef je die nu in opdracht.

6. Naar aanleiding van de MJOP-keuring moet mogelijk de bijdrage bijgesteld worden. Heb je voor de 0.5% van de herbouwwaarde gekozen dan kon je gelijk bij vastleggen van de opstalverzekering die bijdrage bepalen. Twijfel je over de hoogte van de herbouwwaarde? Neem dan eens contact op met ons.

7. Vanaf nu storten jullie de maandelijkse bijdrage en voilà… de VvE is actief!

8. Aan het eind van het jaar maak je met elkaar een beknopt financieel overzicht tijdens de volgende vergadering. Dit mag een eenvoudige opstelling van inkomsten en uitgaven zijn. Samen met de afschriften van de VvE betaalrekening vormt dat samen de jaarcijfers.

Vraag hier je voorbeeldnotulen aan:


  Vind je het tof dat we al deze informatie met je delen?
  Deel je ervaring met ons alsjeblieft op Google!
  Rank ons

  Wat zijn de voordelen van een actieve VvE?

  Om te beginnen met de voor ons als makelaars leukste 😉; je kunt je huis verkopen. Aan wie dan ook. Heb je geen actieve VvE, dan ben je beperkt tot mensen die uit eigen middelen kopen en dus geen (gewone) hypotheek gaan aanvragen. Dat zijn veelal de beleggers en die kijken toch op een andere manier naar de waarde van jouw appartement.

  Verder is het natuurlijk een fijne gedachte dat wanneer er een keer onverwacht iets gebeurt met je huis, jullie gewoon bij één verzekeraar kunnen aankloppen en geen discussies krijgen over wiens verantwoordelijkheid het is.

  En… last but zeker niet least… je bouwt ongemerkt een potje op. Is er op een gegeven moment onderhoud nodig, dan zijn de middelen daar al voor gespaard. En hoe goed voor je opbrengst is het als je, net voordat je gaat verkopen, samen met de buren het huis nog een keer kunt laten schilderen? Als jouw appartement er strakker bij staat dan welke ook in de straat… dan krijg je top dollar !
  Wil je nog meer weten over VvE’s? Vragen staat vrij!

  Bedankt voor het lezen!
  Onderstaand onze brochure. Deze kan ook fullscreen bekeken worden middels de knoppen aan de onderzijde.

  Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.