Hoe kies je een verkoopmakelaar?

Tips voor het kiezen van een verkoopmakelaar.

Hoe kies je een verkoopmakelaar?

Hoe kies je een verkoopmakelaar? Het inschakelen van een professionele makelaar bij de verkoop van jouw woning kan je helpen slimme beslissingen te nemen, extra kosten te voorkomen en je een hoop stress te besparen. Voordat je op zoek gaat naar de beste makelaar voor jou, is het belangrijk om te weten wat je precies kunt verwachten van een verkopende makelaar. Lees hier onze blogpost ‘Wat doet een makelaar eigenlijk?

Meest voorkomende fouten

Hoewel de meeste verkopers ervoor kiezen om een ​​makelaar in te schakelen bij de verkoop van hun woning (volgens een onderzoek van Funda gaat 76% van de verkopers rechtstreeks naar een makelaar), zijn de criteria achter deze keuze niet altijd gunstig voor de verkoper.

Een van de meest voorkomende fouten die een verkoper maakt, is om zijn makelaar te kiezen op basis van (1) de hoogste beloofde prijs voor zijn huis en natuurlijk (2) de laagste courtage. Ze weten niet dat deze criteria eigenlijk heel weinig te maken hebben met de beste deal voor een verkoper.

Toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar

Verkopers zijn vaker wel dan niet bereid om een ​​makelaar als ‘te duur’ te bestempelen waardoor ze weinig inzicht hebben in hun toegevoegde waarde. Funda stelt dat het voor de verkoper erg belangrijk is om te begrijpen dat investeren in een makelaar het geld waard is.

De toegevoegde waarde kan echter verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de verkoper. In sommige gevallen kan het de extra kennis zijn die een makelaar inbrengt of zijn/haar netwerk van potentiële kopers, wat zeer aantrekkelijk is voor een verkoper. In andere gevallen is de belangrijkste motivatie van een persoon om een ​​makelaar in te schakelen, het maximaliseren van de verkoopprijs van hun huis. Maar kan een makelaar echt zeggen voor hoeveel jouw huis zal worden verkocht?

Niet echt! Een verkopende makelaar kan je vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in jouw wijk laten zien en een mogelijke vraagprijs voor jouw huis bepalen. Velen hebben echter de neiging om dit aantal aanzienlijk op te blazen om jouw aandacht te trekken.

Tips voor het kiezen van een verkoopmakelaar

Hier zijn enkele tips die het overwegen waard zijn bij het winkelen voor een makelaar:

  • Pas op voor makelaars die de waarheid verdraaien en een hogere vraagprijs aanbieden dan de huidige markt aankan. Hoewel de cijfers aantrekkelijk kunnen zijn, kun je jouw makelaar vragen om u een marktanalyse te presenteren die de voorgestelde catalogusprijs ondersteunt. Zo voorkom je dat je huis te hoog wordt geprijsd, loop je het risico niet genoeg kijkers te krijgen en moet je uiteindelijk de verkoopprijs verlagen, waardoor potentiële kopers zich afvragen of er iets mis is met je woning.
  • Kennis van de markt: Zorg ervoor dat jouw makelaar een perfecte kennis heeft van de markt in de wijk waar jouw huis staat. Een goede kennis van het gebied helpt ook bij het bepalen van een betere vraagprijs die representatief is voor de markt.
  • Aanbevelingen: Vraag rond in jouw groep vrienden, kennissen of familieleden. Er is vast wel iemand die al met een makelaar heeft samengewerkt en iemand betrouwbaar kan aanbevelen. Volgens een onderzoek van Funda vindt 34% van de respondenten hun makelaar via een aanbeveling.
  • Beoordelingen: Een goede reputatie is altijd het visitekaartje van het bedrijf. Doe je onderzoek en kijk uit voor goede (of slechte) recensies. Persoonlijke ervaringen van anderen zullen jou helpen bij jouw besluitvormingsproces en helpen je de talloze makelaars die in de regio actief zijn, te beperken.

Persoonlijke klik

Een andere belangrijke tip is om te zorgen voor een goede persoonlijke klik met je makelaar. Goede recensies en uitgebreide kennis zijn goed, maar als het gaat om een beslissing die zo belangrijk is als het verkopen van jouw huis, is het belangrijk dat de persoon aan wie je dit delegeert, jou en jouw wensen volledig begrijpt.

Ten slotte, in een markt als de huidige waar je verwend wordt door keuze, vergeet niet kritisch te zijn en verder te denken dan de courtage van jouw verkopend makelaar. Onthoud dat een makelaar die echt in jouw voordeel werkt, altijd een stap verder zal gaan in plaats van te zoeken naar een gemakkelijke oplossing die snelle resultaten oplevert.

 

Neem contact met ons op: 010-4535920

Of laat hieronder je gegevens achter.