1 maand Corona – How’s the market

Feiten en fictie

Heb je alle fictie van Netflix wel zo’n beetje gezien en ben je toe aan harde feiten? Wij worden soms moe van de media die het nieuws maken en geven dus graag wat tegengeluid. Heb je die berichten gezien? “Hypotheekrente stijgt explosief, huizenmarkt is over z’n hoogtepunt!”? Het tweede is een aanname, het eerste een overdrijving. Dat wij makelaars niet wars zijn van een beetje overdrijven staat buiten kijf. Maar wij doen het uit principe alleen uit optimisme; we belichten graag de positieve kanten extra. De media lijken precies andersom te werken; zij belichten graag de negatieve kanten; angst is een emotie die zelfs door Facebook meer aandacht krijgt dan plezier of liefde. Lees voor de gein eens: Selling to pleasure versus selling to pain van John Barrows. Je hebt toch niets beters te doen…

In dit BLOG schrijven we onze Rotterdamse mening:
Persoonlijke noot
How’s the market
Bij ons geen censuur
Stijging hypotheekrente
 

Persoonlijke noot

We willen bij het schrijven van onze opinie, over wat corona betekent voor de woningmarkt, niet voorbij gaan het leed dat het veroorzaakt. Ouderen die eenzaam sterven in quarantaine. Mensen die zich in ons belang over de kop werken. Bedrijven die het niet redden omdat ze volledig stil liggen. Kinderen die hun vrienden missen en het gevoel hebben dat ze hun diploma bij een pakje boter krijgen. Een heel jaar dat straks de boeken in gaat als het jaar van… ja van niks eigenlijk. Niks leuks in ieder geval. Of toch? Want ondanks alle verdriet, eenzaamheid en onzekerheid zijn er zoveel mooie initiatieven, is er zoveel meer onderling begrip en vriendelijkheid. Onze natuur wordt er beter van en de reistijd is meer dan gehalveerd. En misschien wordt 2020 dan toch wel het jaar van de omslag. Misschien is Het Nieuwe Normaal zo gek nog niet. Maar wel graag zonder dodelijke virussen.

How’s the market

Laten we vooropstellen dat we niet pretenderen een landelijk beeld te scheppen. Wij zijn actief als makelaars in en om Rotterdam en vinden dus alleen iets van ons eigen marktgebied. We hebben een ruime maand afgewacht om iets zinvols te kunnen zeggen over de effecten van corona. Want heel eerlijk… wij hebben ook even onze adem ingehouden. Na de eerste toespraak van Rutte werden er gelijk diverse bezichtigingen afgezegd.

Mensen reageren verschillend

Zoveel mensen zoveel meningen, zo bleek maar. Eén fotoshoot werd afgezegd omdat de eigenaren vrijwillig in quarantaine gingen. Andere verkopers besloten even aan te houden en te kijken wat de markt zou gaan doen. Weer anderen besloten juist dat nu het moment was; je kon nooit zeker weten of de markt minder zou worden en daar wilden ze niet op wachten. En waar sommige bezichtigingen worden afgezegd, zien anderen het juist als een kans (minder kijkers?) of ze hebben ook meer tijd nu ze thuis werken.

Drukste maand ooit

Feit is dat wij onze drukste maand ooit hebben. Toegegeven, deze meting zijn we pas in 2015 gestart (we bestaan al sinds 2005). Onderstaand de grafiek met de contactaanvragen over de afgelopen 30 dagen. Die vullen we periodiek in om een beeld te hebben van de markt. De blauwe lijn is het aantal te koop staande woningen; de grillige grijze lijn is de lijn van de contactaanvragen. Het grillige karakter wordt vooral veroorzaakt door seizoensinvloeden. Met Kerst en in de zomervakantie valt de aandacht voor de woningmarkt fors terug (de serieuze kopers blijven wel gewoon actief).

Gemiddeld genomen hadden wij over de afgelopen 110 meetmomenten een contactratio van 404,8. Vandaag? 760!

Dus als je ons vraagt naar het effect van corona op de huizenmarkt, dan zeggen wij voorzichtig dat het ons reuze meevalt. De vraag is niet weg, sterker nog, we hebben een groter gemiddeld aantal bezichtigingen per woning. De laatste 8 in verkoop genomen woningen hadden we een gemiddelde van 27 bezichtigingen per woning/appartement.

Bij ons geen bezichtigingscensuur

We horen van onze bezichtigers dat ze blij zijn dat ze bij ons ‘gewoon’ mogen kijken. We vragen iedereen natuurlijk rekening met onze corona maatregelen te houden, maar verder is iedereen welkom op locatie (zolang de agenda toelaat, 137 aanvragen voor één jaren ’30 dijkwoning is echt te veel).
Sommige van onze concullega’s passen een stukje censuur toe onder het mom van corona-preventie. Soms terecht en op verzoek van de opdrachtgever. Maar soms, vooral bij de makelaars die normaal alleen een open huis van 45 minuten organiseerden waar je met 100 man tegelijk mocht kijken, enkel om hun eigen agenda te dienen. Bij ons geen verplichte online bezichtigingen met alleen een fysieke bezichtiging voor de top 5 bieders. Bij ons geen complete vragenlijst op basis waarvan je al dan niet uitgenodigd gaat worden (mag overigens ook niet volgens de AVG maar vooruit…).

We zijn absoluut niet de goedkoopste makelaar van Rotterdam, maar bij ons weet je zeker dat we er wel alles aan doen om de beste koper voor je uit de markt te halen. “Het Nieuwe Normaal” houdt bij ons in dat we wel bezichtigen, maar afstand bewaren. Volledig thuiswerken is voorlopig nog geen optie (gelukkig). Je kunt een huis niet ‘voelen’ met een virtual tour.

En die hypotheekrente

Die hadden we aan het begin al even aangehaald… Heb je al eens gekeken naar de hypotheekrente? De media vinden een stijging van 1,64 naar 1,8% schijnbaar explosief. En ja, 10% stijging is veel, maar als de basis héél, héél laag is, dan is een stijging altijd explosief. Als een pennystock van 2ct stijgt naar 3ct betekent dat een stijging van 50%. Is het daarmee ineens een goed aandeel geworden? Eh… nee…
Maar kijk voor een beeld bijvoorbeeld eens bij de ING. Wist je dat je 10 jaar rentevast, bij een LTV van 100%, kunt lenen voor 1,8%? En met NHG voor 1,34%?

We rest our case… (for now)