High hanging fruits @ RE/MAX

Een betere dienstverlening... begint bij onszelf

High hanging fruits

Je weet wat low hanging fruits zijn? Als je fruit aan het plukken bent, dan ligt je mand het snelste vol als je onderaan de boom begint. Maar het fruit bovenin de boom krijgt meer zonlicht en is lekkerder. Maar…, moeilijker bereikbaar. Low hanging fruits is dan ook een veelgebruikte metafoor voor het eerst doen van het gemakkelijke werk of kiezen voor een quick fix die snel voor resultaat zorgt.

De huidige woningmarkt is een verkopersmarkt. Alles wordt toch wel verkocht. Dus als je als makelaar even snel het laagst hangende fruit plukt, is het maar de vraag of je het beste product (lees dienst) levert. Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van onze doelgroep en hebben een poll uitgezet om erachter te komen wat jullie frustraties zijn. Bijvoorbeeld over nooit aan de beurt komen en makelaars die nooit terugbellen. Jullie frustraties zouden wel eens onze high hanging fruits kunnen zijn!

Instagram poll

Onze poll op #insta geeft op zich geen onverwachte resultaten, maar het was wel een keer goed om te zien dat onze vermoedens kloppen. Wat er uit kwam? Makelaars bellen in ieder geval wel redelijk goed terug…
 

  Ik ben altijd te laat om een bezichtiging te plannen   17%
  De makelaars bellen mij nooit terug   2%
  Geen bezichtiging, geen bod mogelijk   12%
  Ik weet nooit wat ik moet bieden   24%
  Het huis was verkocht voordat ik aan de beurt ben   17%
  Eerst bod uitbrengen en dan bezichtigen   10%
  Makelaars plannen veel te weinig bezichtigingen   17%

 
Het merendeel van de genoemde issues is te wijten aan de overspannen huizenmarkt. Maar dat betekent niet dat het niet beter kan… En dus hieronder onze beloftes en oplossingen.

Ik ben altijd te laat om een bezichtiging te plannen

Heel herkenbaar! Maar als je een dagje mee kon kijken op ons kantoor dan zou je het misschien begrijpen. Niet leuker vinden… maar wel begrijpen. Als er bij ons een nieuw huis online gaat, dan gaat tussen 9:00 uur en 9:15 de telefoon tussen de 20 en 35 keer. Een afspraak inplannen kost gemiddeld een kleine 3 minuten, dus het levert altijd een lijst gemiste oproepen op. Die bellen wij in ieder geval altijd terug! Voor 12:00 uur ’s ochtends moeten we al de keuze maken om bellers op de reservelijst te gaan zetten om de mensen die midden in de nacht via email gereageerd hebben, ook een kans te geven. Wij stoppen over het algemeen niet voordat we 30 à 35 bezichtigingen ingepland hebben, soms komen we tot ver in de 40 en pas nog hadden we 90 (negentig, for real!) bezichtigingen op de Frans Bekkerstraat. Maar ergens moeten ook wij een keer een grens trekken. Het verschil is wel dat wij ‘m pas trekken als het echt niet meer kan, dat is onze belofte!
Wat je daarvoor koopt als je om 10:49 belt en toch weer te laat bent? Niks…, sorry! Maar laat je wel altijd op de reservelijst zetten, er zijn altijd mensen die afzeggen en die plekken vullen we graag op. Maar veel belangrijker zijn deze twee opties;

1. Meld je aan voor onze whatsapp alert. Hiermee heb je altijd als één van de eersten het nieuwste aanbod op je mobiel (1 appje per woning). In onze SneakPreview is een bezichtiging gegarandeerd!
 
2. Kies voor een RE/MAX aankoopmakelaar. Bijna iedere makelaar houdt rekening met plekken voor collega’s. Een koper die zich laat vergezellen door een aankoopmakelaar, is mogelijk een meer serieuze koper. Wil je daar meer over weten?

Claim jouw gratis eerste adviesgesprek!

Geen bezichtiging, geen bod mogelijk

Hmmm… heikel punt… Als jij iets verkoopt op marktplaats en er staat iemand voor je deur die het item heeft gezien en 100 euro biedt, en je hebt iemand die heeft alleen via marktplaats een bod gedaan van 102,50 euro… aan wie verkoop jij dan bij voorkeur? Dat is exact de vraag die een makelaar zich ook stelt.

Overigens… niemand kan je tegenhouden om een bod te doen he… de email is vrij om te gebruiken.

Het is natuurlijk wel de vraag wat ermee gebeurt.

Wij zien het zo; als jij geen plekje meer kon krijgen voor een bezichtiging en je doet wel een bod dat zo interessant is dat we het mee moeten nemen in de gesprekken met de verkopers, dan gaan we je toch proberen in te plannen. Er is vrijwel altijd wel een uitvaller in de agenda.

Waarom we het zo belangrijk vinden dat een bieder het gezien heeft? Een huis is nooit voor de volle 100% gelijk aan de foto’s en je kunt een huis niet kopen zonder het te voelen; erin rond te lopen en je hart sneller te laten kloppen. Je zult begrijpen dat ook wij liever verkopen aan iemand die gezien heeft waar hij of zij op biedt. Buyers remorse zit niemand op te wachten.

Ik weet nooit wat ik moet bieden

We get you! Heb je ons blog over overbieden al gelezen toevallig? Als je niet weet wat je moet bieden, dan zou de aankoopmakelaar wel eens soelaas kunnen bieden. Natuurlijk adviseren wij van WC Eend om WC Eend te gebruiken… maar wij begrijpen niet zo goed waarom zo weinig mensen met een aankoopmakelaar aankomen. Een aankoopmakelaar adviseert je over prijzen, het huis, het onderhoud, de woonomgeving, ‘het papierwerk’, het bod, notariskeuze… et cetera…

Maar belangrijker is, denken wij, de onderliggende vraag… waarom vis  ik iedere keer achter het net? Waarom word ik telkens overboden of kiest de verkoper voor een ander bod, zonder voorbehouden? En dat is wat ons betreft één van de ultieme high hanging fruits. Hiervoor zijn we druk doende een oplossing te vinden die jou in staat moet stellen ook zonder voorbehoud te bieden. Stay tuned!

Het huis was verkocht voordat ik aan de beurt ben

Jij kunt er niks aan doen dat de makelaar niet eerder tijd heeft om jouw bezichtiging in te plannen… Maar hoe moet een makelaar dan omgaan met een vroeg ontvangen Knock-out-bod? Dit is een lastige; het is uiteindelijk altijd aan de verkoper om te kiezen, maar wij, als zijn of haar makelaar en dus adviseur, hebben dus wel enige invloed op de uitkomst. Hebben we het gevoel dat er nog wel eens iets beters uit de resterende biedingen zou kunnen komen, dan adviseren wij natuurlijk om alle geplande bezichtigingen door te laten gaan.

Of alle andere makelaars dat ook doen? Goeie vraag… Wij geloven niet dat iemand die nu per se een huis wil hebben, dat niet meer wil hebben als alle andere kijkers ook geweest zijn. En… we communiceren vanaf moment één dat er een uiterste bieddatum is en dat tot dat moment iedereen mag komen kijken en zijn of haar bod mag uitbrengen. Dus geen bochten afsnijden, maar gewoon de hele Grand Prix uitrijden en als het even kan, nog een ererondje erachteraan.

Formule 1 Remax

Eerst bod uitbrengen en dan bezichtigen

We snappen het wel waarom sommige makelaars het doen. Ook wij zien met regelmaat kijkers die vervolgens, ondanks de enorme vraag in een verkopersmarkt als de huidige, een bod ter hoogte van de vraagprijs doen. Of daaronder. Omdat ze er niet meer voor over hebben. Of omdat ze gewoon nog niet voldoende beseffen hoe de markt in elkaar steekt. Of… omdat er niet méér budget is. Dan lijkt het heel efficiënt te zijn om die mensen dan maar niet uit te nodigen.
Als je eerst een bod moet uitbrengen om überhaupt in aanmerking te komen voor een bezichtiging, dan is het erg verleidelijk om een hoog bod uit te brengen. Je hoeft het immers toch niet gestand te doen en kunt het bijstellen als de woning toch tegenvalt… Maar in de praktijk wordt het vaak gebruikt om biedingen zonder of met beperkte voorbehouden te vinden en die dan vervolgens alleen uit te nodigen. De low hanging fruits… Maar, als jouw bod niet ‘uitverkoren’ is en je zou wel de meest enthousiaste kandidaat geweest zijn, dan zou de verkoper wel eens een mooie kans kunnen missen. En de RIVM richtlijnen waar sommige van onze collega’s mee schermen… die zeggen niet dat je maximaal 5 bezichtigingen mag inplannen!

Wij plannen liever extra bezichtigingen zodat jij ook een serieuze kans krijgt. Ook jij hebt recht op eenzelfde kans als ieder ander. En ook jij bent onze tijd waard. Dus als we je tijdens een bezichtiging ontmoeten en we kunnen je helpen om de markt te doorgronden en je kansen te vergroten door je te helpen op de juiste manier je bod te formuleren, dan doen we dat graag!

Makelaars plannen veel te weinig bezichtigingen in

Makelaars zeggen graag; “Je hebt er maar één nodig!” Op zich klopt dat, want je kunt het niet aan meer dan één koper verkopen. Maar om de optimale opbrengst te realiseren voor de verkoper heb je niet voldoende aan één geïnteresseerde. Corona was voor sommige kantoren een mooie kapstok om lekker weinig bezichtigingen in te plannen. Soms 15, en incidenteel zelfs maar 5 bezichtigingen. Wij zouden dan in ieder geval niet het gevoel dat we alles eruit gehaald hebben. In de afgelopen 12 maanden hebben wij 2.577 bezichtigingen gedaan. You’re welcome!

No more low hanging fruits

Wij waren al niet van de weg van de minste weerstand, maar de reacties op onze poll logen er niet om. En dus leggen wij nog meer de focus op onze dienstverlening om het verschil te maken. Wij gaan voor de high hanging fruits!

Hulp nodig?

Naar ons contactformulier!