Het is/wordt een kopersmarkt – Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Een markt met twee gezichten... Overbieden of onderhandelen?

Het is/wordt een kopersmarkt – Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Heb je ons blog over de WC-eend al eens gelezen? Je zult zien dat wij onszelf niet al te serieus nemen, maar ons werk wel… En dus schrijven we gewoon op dat wij denken dat IEDEREEN een aankoopmakelaar nodig heeft. Ongeacht het soort markt; of het nu een verkopersmarkt is zoals de afgelopen 4 – 5 jaar of een overduidelijke kopersmarkt, zoals vanaf 2008 tot 2013.

Verkopersmarkt

In een verkopersmarkt vonden veel kopers het een no-brainer om een aankoopmakelaar in te schakelen. Te vaak hadden ze achter het net gevist en ze hoopten (terecht) met een makelaar aan hun zijde meer kans te maken. En dat werkte; want mét makelaar weet de makelaar van de ‘tegenpartij’ dat hij met een serieuze koper te maken heeft, iemand met ‘skin in the game’. Daarnaast krijgt de koper advies over hoe een eventueel bod het beste geformuleerd kan worden om de kansen te vergroten én je hebt iemand aan je zijde die je door het gehele proces begeleidt en adviseert over de noodzaak van een bouwkundige keuring, de te kiezen strategie en de maximale, nog uit te leggen prijs die je gaat bieden. Verder helpt je makelaar je alle informatie en documenten te doorgronden en weet hij of zij waar op gelet moeten worden, specifiek bij dit type huis, deze bouwperiode of de wijk waar het staat.

Kopersmarkt

In de kopersmarkt is er niks veranderd aan het nut van de aankoopmakelaar. Eigenlijk kun je het hele stukje van hierboven kopiëren/plakken. Omdat zowel Google als lezers niet van duplicate content houden, zullen we je een letterlijke herhaling besparen. Maar… één kleine nuance, in een verkopersmarkt moet je in vrijwel alle gevallen overbieden, maar je wilt niet te veel betalen. In een kopersmarkt kun je waarschijnlijk onderhandelen over de prijs én je wilt vooral niet teveel betalen… zie je de parallel al? En dus heb je iemand nodig die volledig ingevoerd is in de markt, de situatie goed kan inschatten en je adviseert bij het uitbrengen van het bod waarmee je de meeste kans hebt op succes en je droomhuis toch zo scherp mogelijk inkoopt.

Interbellum

Een verkopersmarkt slaat niet van de ene op de andere dag om in een kopersmarkt. Dat is een sluipend proces, dat voor het ene type woning en de ene locatie sneller gaat dan de andere. Waar wij in Rotterdam medio 2022 nog gemiddeld 5.5 contactaanvragen per object per week hadden, waren onze collega’s in een buitengebied al teruggevallen naar 0.5 contactaanvragen. Dat is nogal een verschil. Dit blog is geschreven in november 2022, op een moment dat het aanbod langzaamaan aan het toenemen is, de rente relatief hoog staat, de berichtgeving over de huizenmarkt in de media nogal negatief is en het aantal verkopen, zeker in het segment van rond de 400.000 euro afneemt. Vorige week hadden we 21 bezichtigingen op een maisonnette in Oosterflank met uiteindelijk 9 biedingen. Niet enorm boven de vraagprijs, maar toch goed verkocht. De week ervoor werd een grote karakteristieke eengezinswoning in het Kleiwegkwartier aangeboden voor 600.000 en verkocht voor bijna 10% daarboven. En pas rondden we de bezichtigingen af van twee startersappartementen (10 en 19 bezichtigingen) in Schiedam waarbij de biedingen twee dagen voor de sluiting van de inschrijving al boven de vraagprijs lagen.

Hoezo kopersmarkt zul je denken… Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn… er zijn ook genoeg huizen waarbij de verkoop op zich laat wachten. Het aanbod neemt toe en het aantal transacties neemt af. Ook wij merken dat er huizen zijn waar de aanloop erg tegenvalt. Kopers worden kritischer en kunnen zich dat ook veroorloven omdat er keuze ontstaat. Dus staat jouw huis al even te koop? Je bent geen uitzondering.

En dus is het ook in een markt als deze, die zich als een soort interbellum tussen de twee bekendste soorten markten bevindt, van groot belang dat je je goed laat adviseren bij de aankoop van een woning. Soms laat je je oog vallen op een huis dat erg in trek is; wij helpen je jouw droomhuis te scoren. En durf jij het aan om juist dat huis te kiezen dat een beetje achterblijft? Je aankoopmakelaar zorgt voor de beste inkoop.  Toch maar eens een keer vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprekje? We praten je graag bij over de markt… En helpen je graag als je aankoopmakelaar!


  Lees ook onze blogs over:
  25% Meer bezichtigingen bij RE/MAX!

  Over beperking doorstroming op de woningmarkt
  Hoeveel moet ik overbieden?
  Eerst kopen of eerst verkopen?
  Verkopen met een slapende VvE