Ik wil mijn huis zelf verkopen, is dat verstandig?

Zelf verkopen of RE/MAX kiezen

Zelf verkopen

Als je via Google zoekt op zelf verkopen, dan vind je diverse betaalde advertenties. Een goed deel daarvan zijn kapitaalkrachtige beleggers die erop uit zijn om huizen tegen scherpe prijzen in te kopen. Zij vertellen je dus dat je courtage bespaart, geen notariskosten hoeft te betalen en snel zekerheid hebt. Dat laatste klopt; het merendeel koopt zonder voorbehouden waardoor je gelijk weet waar je aan toe bent. Zo’n woninginkoop kennen wij ook, maar dit gaat altijd ten koste van de opbrengst. Zijn snelheid en zekerheid voor jou belangrijker dan opbrengst, dan kan dit een optie zijn voor je.

De andere aanbieder zijn online makelaars die hun bedrijf hebben ingericht met geautomatiseerde processen en je zoveel mogelijk zelf laten doen. Argumenten als ‘jij kent je huis toch het beste’ en ‘betaal geen courtage’ zijn bedoeld om jou over de streep te trekken.

De traditionele makelaar

Het vak van makelaar wordt al sinds jaar en dag uitgeoefend. Critici roepen dat de markt verandert en dat klanten het op een andere manier willen, maar dat ligt volgens ons meer aan de geleverde kwaliteit dan aan de inrichting van de dienst of de kosten ervan. Immers, als de geleverde dienst in verhouding is met de gevraagde vergoeding is iedereen die bereid te betalen. En worden je verwachtingen overtroffen, dan betaal je het lachend…

Wat doet eigenlijk een makelaar? Lees hier hoe wij je van dienst kunnen zijn!

Onze argumenten tégen zelf verkopen

1. Wat ons betreft de belangrijkste; de opbrengst. Een ervaren makelaar is getraind (in ieder geval die van ons, makelaar Rotterdam) om de behoefte van een kijker te achterhalen. De urgentie te bepalen, en… te beoordelen hoe goed een kandidaat-koper is (dit is één van de redenen dat steeds meer kopers een aankoopmakelaar in de arm nemen); komt zijn of haar hypotheek wel rond. Zijn er voldoende eigen middelen om de koopsom aan te vullen als de taxatie wat tegenvalt? Wij komen er achter. Dit is informatie die een koper niet zo snel met een verkoper deelt. Wij geloven dat een goede makelaar bij de juiste kandidaat de maximale opbrengst op tafel krijgt.

2. Kopers voelen zich vaak minder op hun gemak wanneer de eigenaar in het huis aanwezig is; ze durven niet alles uit te spreken om de verkoper niet te beledigen en daardoor worden tegenargumenten niet weggenomen. Dat zou zonde zijn, als dat net je beste kandidaat zou zijn geweest. De makelaar voelt zich niet persoonlijk aangesproken en dus wordt jouw huis opener besproken met de makelaar. En die kan op zijn beurt weer bezwaren wegnemen.

3. Maar je komt ze wel tegen, van die mensen die geen blad voor de mond nemen en feilloos de vinger op een aantal zere plekken leggen. Wil jij dat iedere keer aanhoren? Het blijft jouw huis, jouw trots. Dat is nooit leuk als iemand daar negatief over is.

4. Ben jij op al die tijden beschikbaar dat mensen willen kijken? Onze klanten laten dat graag aan ons over en komen weer thuis als wij klaar. En de avond is geen argument; dan bezichtigen wij ook gewoon, net als op zaterdag.

5. En sommige mensen praten teveel. Kopers komen voor je huis, niet voor de gezelligheid. En hoewel je nooit genoeg kunt vertellen over je huis, vertel je soms iets meer dan nodig is. Je hoeft niet de aandacht te vestigen op iets wat zichtbaar is, daarmee wek je soms de indruk dat er meer is dan er in werkelijkheid is. Doseren kun je leren, maar wij oefenen liever niet in de praktijk en al helemaal niet met jouw duurste bezit.

Dus jouw huis verkopen? Dat doen wij zelf wel 😉

Wil je een kennismaking met gratis waardebepaling en dito verkoopadvies? We komen graag vrijblijvend naar je toe.

Vraag hier je afspraak aan:

    Vraag hier je afspraak aan: