Verhuizen; eerst kopen of eerst verkopen?

Verkopersmarkt? Of komt de kopersmarkt er aan?

Verhuizen; eerst kopen of eerst verkopen?

Je bent eruit, je gaat voor een nieuwe woning! Erg leuk maar ook spannend. Want hoe ga je dit allemaal aanpakken: Eerst je oude huis verkopen? Of eerst een nieuw stulpje aanschaffen? Alles valt of staat natuurlijk met een goede voorbereiding en je persoonlijke situatie. Maar er zijn ook aspecten die breder van toepassing zijn. Verhuizen; eerst kopen of eerst verkopen? Wij leggen je uit wat in jouw situatie wijsheid is.

Stap één; Oriënteer op financiën

Voordat je je gaat verlekkeren op dikke villa’s of gave loft appartementen is het goed om te weten hoever je budget reikt. Daarna kun je je zoektocht starten binnen het financiële plaatje wat bij jou past. Hiervoor is het aan te raden een aantal experts te raadplegen.

Allereerst zul je namelijk moeten weten hoeveel je huidige huis waard is. De markt kan erg veranderen waar het op huizen aankomt, dus vraag hier altijd een makelaar met verstand van jouw wijk voor. Deze kan jou een eerlijke en objectieve indicatie geven voor hoeveel jij je huis kunt verkopen.
Vervolgens kun je de rekensom maken wat je aan overwaarde na verkoop waarschijnlijk overhoudt. Dit is de verkoopsom minus het bedrag aan hypotheek wat er nog rest. Daarna is het raadzaam om met een financieel adviseur in gesprek te gaan. Die kan voor jou het financiële plaatje compleet maken.
Hij checkt hoeveel hypotheek op je huidige inkomen mogelijk is en wat de voorwaarden zijn. Hij kan je ook vertellen welke extra kosten er nog komen kijken bij het kopen van een huis zoals overdrachtsbelasting, kosten koper en notariskosten.

Ga op pad!

Nadat je weet hoever je financieel kunt gaan is het goed om met een makelaar te gaan praten. Hij kan je de huidige stand van zaken op de huizenmarkt schetsen. In de huidige markt is het nog steeds een verkopersmarkt, huizen gaan over het algemeen als zoetje broodjes over de toonbank. Maar… niet alles meer; het is dus zaak om je goed te verdiepen in de het huis van je dromen voordat je blind all-in gaat en misschien teveel betaalt…

Verkopersmarkt

Een verkopersmarkt is ideaal wanneer je moet verkopen, maar bij kopen is dit lastiger. Daarom is het op zich logisch om eerst te kijken of er een nieuw droomhuis op de markt is, alvorens te verkopen. Dit omdat er meer dan ooit wordt overboden en je dus zonder huis zou kunnen eindigen. Maar kijk jij bijvoorbeeld naar een woning van een type (of locatie) waar het aanbod in groeit, de doorlooptijd langer wordt of een huis waar wat meer aan moet gebeuren? Dan zou het zomaar eens andersom te kunnen zijn.
Mocht je toch écht voor safe willen gaan en zeker weten dat je niet met dubbele lasten (tijdelijk) komt te zitten? Informeer dan wat de kosten zijn om tijdelijk ergens iets te huren op bijvoorbeeld een vakantiepark. Houd er wel rekening mee dat dit ook weer extra kosten met zich meebrengt zoals huur en extra verhuis en/of opslagkosten.

De expert weet raad

Kortom, de keuze of je voor kopen of verkopen gaat is lastig eenduidig te beantwoorden. Wel zouden wij aanraden in de huidige markt goed te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw onderkomen. Omdat deze waarschijnlijk op dit moment nog steeds schaarser zijn dan het aantal potentiële kopers voor je oude huis.

Maar wil jij met meer slagkracht de woningmarkt op wanneer je op jacht gaat naar je nieuwe huis? Dan heb je baat bij veel munitie (lees euro’s) en dan is het dus handig als jouw huis al verkocht is.

Kopersmarkt

Er is geen voor iedereen en iedere situatie geldend advies; dus praat erover met je makelaar! Wij beginnen al een tijdje te merken dat het aantal kijkers en het aantal biedingen langzaamaan begint af te nemen. Er is nog lang geen sprake van een kopersmarkt, dus geen reden voor paniek voor jou als verkoper, maar het veranderende sentiment biedt wellicht kansen voor jou als koper!

Vrijblijvend kennismaken en een gratis advies over jouw beste volgorde?
Laat hier je contactgegevens achter!