Hoe kan ik mijn energielabel downloaden?

Korte handleiding


 

Let op! Sinds 1 januari 2022 is het verplicht je energielabel te vermelden op FUNDA!

Handleiding energielabel downloaden

Als er in het verleden al een energielabel is uitgegeven voor uw huis of appartement en u kunt geen hardcopy of PDF bestand vinden, dan kunt u met deze korte handleiding het energielabel downloaden. (Mits u een DiGiD heeft). Let op; alleen energielabels vanaf 1-1-2015 kunnen worden gedownload. Oudere zijn helaas niet digitaal beschikbaar.

Wanneer is een energielabel nodig?

U gaat een appartement of woning verkopen? Dan is een energielabel nodig/verplicht!
Een energielabel kent waarden van A t/m G en geeft het energieverbruik van de woning weer. Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het bepalen van het energielabel. De aanvraag gaat niet meer digitaal; u moet een afspraak maken met een gecertificeerd energieadviseur. Die komt langs en neemt de woning en alle kenmerken op waarna een energielabel uitgewerkt kan worden. Op basis van kenmerken als afmetingen, isolatie, warmtebronnen en hoeveel energie de woning verbruikt stelt de adviseur het energielabel op. Vervolgens wordt het label aangemeld bij de landelijke database. Ook ontvangt u het label per e-mail. En kunt u het later niet meer terugvinden, dan kunt u met deze verkorte handleiding het energielabel downloaden.

Aandachtspunten

De prijs van een energielabel bedraagt circa € 290,= inclusief btw.
Bij de verkoop of verhuur van een woning is de eigenaar verplicht een energielabel over te dragen bij de sleuteloverdracht. Eind 2021 wordt deze verplichting verder aangescherpt en mag er niet meer geadverteerd worden zonder de vermelding van het energielabel dat bij de woning hoort. Het label moet dan voor het fysieke te koop zetten al in het dossier van de makelaar aanwezig zijn en getoond te worden bij advertenties in commerciële media, zoals bijvoorbeeld de eigen website, Funda, en social media. Maar ook in de flyer of woning brochure van de woning of het appartement. Een verkoper of verhuurder riskeert een boete als het energielabel ontbreekt.

Handleiding energielabel downloaden>

Op het moment van oplevering bij verkoop of verhuur moet u het energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Heeft u op moment van overdracht geen energielabel, dan kunt u van de overheid een boete krijgen. Kunt u het eerder uitgegeven energielabel niet terugvinden? Dan helpt deze handleiding om het te downloaden.
Er gelden enkele uitzonderingen. Woont u bijvoorbeeld in een rijksmonument, dan hoeft u geen energielabel aan te vragen, deze zijn vrijgesteld.

Heeft u nog geen energielabel?

Voor 290,- euro kunt u via ons uw energielabel laten opstellen. Doe dit tijdig om te voorkomen dat uw huis niet op Funda geadverteerd mag worden.
Vraag uw energielabel aan!


Vind je het tof dat we al deze informatie met je delen?
Deel je ervaring met ons alsjeblieft op Google!
Rank ons