Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Do's & Don'ts

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen, in de huidige markt is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod is schaars en de vraag enorm. Overbieden is dan ook aan de orde van de dag. Het gevaar ligt op de loer dat je steeds minder kritisch wordt en je grenzen gaat bijstellen. Voor je het weet doe je een idioot bod op een zeer middelmatig huis. Wees op je hoede en bepaal goed vooraf waar jouw grenzen liggen, zowel financieel als qua voorwaarden voor een huis. Hierbij enkele tips.

Begin bij de basis

Wanneer je een huis gaat bezichtigen en zeker wanneer dit een oud pand is, is het goed om professionele hulp in te schakelen. Heb je hier zelf enigszins kijk op, wees dan kritisch en eerlijk. Zie je scheuren in de muren? Een erg aflopende vloer? Of kraakt het op de bovenverdieping wel héél erg?

Dat zijn momenten dat er alarmbellen moeten gaan klinken. Dit soort zaken aanpassen zijn óf erg duur óf onherstelbaar. Als het gaat om kleine zaken zoals een andere kraan in de keuken of even een nieuwe deurbel kopen, dat is zo gepiept. Maar het gaat om écht de grote, fundamentele gebreken.

Kwestie van smaak

Aanhakend op bovenstaande, meteen een valkuil waar we juist de té kritische kijker op betrappen. Namelijk de mensen die de keuken niet mooi vinden, terwijl deze verder wel in prima staat is. Zeker op de huidige huizenmarkt vinden wij; Zet je eroverheen! In het kader van ‘alles went’ zul je zien dat je die lelijke tegels in de badkamer al snel niet meer zien.

Wanneer ze prima fungeren, kun je ze eerst gewoon gebruiken en wanneer het budget weer een beetje aangevuld is vervangen. Daarnaast is bijvoorbeeld een keuken met kleine ingrepen al snel een geheel nieuwe look te geven. Het vervangen van de (kleur) van de keukenkastjes kan een hele keuken al een andere uitstraling geven.

Isoleren kun je leren

Nog een belangrijk aspect van een woning vinden wij de mate van isolatie, oftewel het energielabel. Bij oudere huizen zijn deze vaak lager, maar wanneer er bijvoorbeeld geen dubbel glas is dan kan de energierekening al snel sky high zijn.

Dit zijn kostenposten waar je vooraf nog niet altijd rekening mee houdt, maar die toch vrij rauw op je dak komen. Check dit en kijk hoe vloeren en wanden zijn geïsoleerd. Want ook overlast van buren of vanuit andere ruimtes kan groot zijn wanneer de isolatie niet op orde is, en je buren horen tijdens hun nachtelijke avonturen; Dat wil je niet!

Liever een goede buur..

Dan nog een laatste tip, want waarschijnlijk is het huis geen hutje op de hei. Je hebt dus bijna altijd te maken met buren en een buurt. Wanneer je overweegt een huis te kopen in een onbekende buurt, ga dan ook ’s avonds en in het weekend even kijken.

Past het plaatje bij wat jij voor ogen hebt? De één houdt van een gezellige en volkse wijk terwijl de ander vooral rust wil. Check dit altijd even. Voordat je elke dag een buurvrouw aan de deur hebt die een bakkie komt doen. Tenzij ze héél gezellig is natuurlijk!    Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

    Wij helpen je graag als je aankoopmakelaar!