If you pay peanuts, you get monkeys

Over de kortzichtigheid van de markt, is een goedkope makelaar echt goedkoop?

If you pay peanuts, you get monkeys

Over de kortzichtigheid van de markt, is een goedkope makelaar echt goedkoop?

Oké, oké… ik zal ruiterlijk toegeven dat dit blog is ingegeven door het recent mislopen van een tweetal opdrachten. Maar dat neemt niet weg dat er iets aan de hand is. Aan de andere kant betekent het niet dat je ineens medelijden met mij, of met ons, hoeft te hebben. Maar ik begrijp de kortzichtigheid van de markt op het moment niet, dus schrijf ik het maar weer eens van me af.

Wie A zegt…

Wat gebeurde er zoal? Ik ben eerst op gesprek geweest bij een dame en haar vriend. Zij kochten een huis aan bij een andere makelaar, in en uit een andere gemeente. Zij hadden elk een appartement te verkopen en ‘gooiden’ die in de deal. De makelaar mocht hun beider huizen verkopen als zij de koop gegund zouden krijgen. Ik hoop uit te mogen gaan van de professionaliteit en integriteit van al mijn vakbroeders, dus zou dit aanbod geen invloed gehad moeten hebben op de uitkomst van die onderhandelingen. Maar feit is dat zij de koop gegund kregen. Vanuit die kopers kan ik me voorstellen dat zij hun twijfels zouden hebben of een makelaar die dergelijke incentives accepteert, uiteindelijk voldoende loyaliteit voelt richting zijn opdrachtgever. Ik heb die twijfels in ieder geval wel. Maar goed, wie A zegt, moet ook B zeggen en zo startte deze makelaar met de verkoop van het eerste appartement. De ervaring van deze mensen, tijdens ons gesprek uitgebreid geventileerd, was dat de makelaar slecht communiceerde, een (in hun ogen te) beperkt aantal kijkers liet komen en uiteindelijk hielden ze er het gevoel aan over dat de makelaar het op een akkoordje gegooid had met een aankoopmakelaar waardoor ze mogelijk niet de beste opbrengst gerealiseerd hadden. Het was nog steeds een mooie opbrengst, maar toch…

moet ook B zeggen

Daar hadden ze door de eerste ervaring toch wat moeite mee en zo kwam ik op het toneel. Leuk gesprek, leuke mensen en een leuk huis waar een heel mooie overwaarde te behalen was. We hadden er in de straat net één verkocht en van de ruim 70 reacties hadden we het uiteindelijk natuurlijk maar aan 1 koper kunnen verkopen. Dus in theorie genoeg kandidaten. Mijn courtagevoorstel was alleen te hoog naar hun zin. En dus kozen ze er alsnog voor de opdracht toch bij de eerste makelaar te houden. Kwaliteit gegarandeerd… (minder). Het breken van mijn klomp moet tot in Zuid te horen zijn geweest…

Two strikes

De tweede casus was zo mogelijk nog iets pijnlijker aangezien de opdracht in dezen eigenlijk al gegeven was (mondeling) en de fotograaf al ingepland stond. Collega’s van de betreffende klant hadden hem verteld dat makelaars helemaal niks meer hoeven te doen om een huis te verkopen en dat je dus beter een goedkope makelaar kon nemen. En dus werd, minder dan een dag voor de fotoshoot, de opdracht ingetrokken omdat een andere makelaar het werk voor de helft zou doen.

In 10 minuten 500.000 euro uitgeven?

Nu kunnen er natuurlijk twee dingen aan de hand zijn; of ik ben te duur… of de collega gaat niet dezelfde kwaliteit en inbreng leveren als ik doe. Ik neig naar het tweede, maar ja, daar komt die WC-eend weer om de hoek kijken. 😉 Maar volgens mij moet iemand die het goedkoper doet, ergens op inleveren. En dan krijg je dus praktijken als:
– Maximaal 15 bezichtigingen
– Eerst bieden dan kijken
– Ondergekwalificeerd personeel inzetten
– Ongeïnteresseerde makelaars
– Te korte bezichtigingen, dus in 10 minuten 500.000 euro mogen uitgeven
En dus houd ik vast aan mijn mening dat er sprake is van ernstige kortzichtigheid in de markt. Van verkopers, die denken dat je voor een dubbeltje daadwerkelijk op de voorste rang kunt zitten. En van makelaars die geen beter argument kunnen bedenken dan hun tarief te verlagen en in een wat krimpende markt wanhopig proberen opdrachten binnen te trekken.

Je waardevolste bezit

Make no mistake… We hebben het hier over je waardevolste bezit. En hoe de markt ook in elkaar zit; je wilt toch altijd een makelaar hebben die het maximale eruit gaat halen voor jou, zonder dat hij of zij het op een gegeven moment wel welletjes vindt? Als je als makelaar in een jaar 70 huizen moet (mag) verkopen, dan lever je qua kwaliteit simpelweg in ten opzichte van iemand die dezelfde uren werkt en 40 huizen verkoopt.
Stel dat je een rechtszaak heel graag wilt winnen; neem je dan de goedkoopste advocaat die je kunt vinden? Of baseer je je liever op aanbevelingen van mensen, bewezen trackrecords en reviews? Of je wilt plastische chirurgie laten doen, misschien een ooglidcorrectie of zo, ga je dan naar een goedkope partij of kies je voor kwaliteit en nazorg zoals bij een Bergman Kliniek? En zou de goedkoopste scheidingsplanner ook echt de tijd hebben (maken) om helemaal up-to-date te zijn om jullie scheiding zo goed mogelijk uit te werken? Een gedegen advies zou wel eens een vechtscheiding kunnen schelen.

Makelaars hebben het gemakkelijk in deze markt

Die horen we veel op het moment. En daarna barst de discussie over de tarieven naar hartenlust los. De waarheid ligt genuanceerder; sommige makelaars MAKEN het zich gemakkelijk in deze markt. En dat leidt dus niet per se tot het beste resultaat voor jou.
Heb je er wel eens bij stil gestaan wat een makelaar allemaal doet (als hij of zij het goed doet)? We hebben gemiddeld met 27 documenten te maken, tenzij het een appartement is, dan 33, variërend van eigendomsbewijzen tot meerjaren onderhoudsplannen (MJOP), van akte uitgifte erfpacht tot bestemmingsplannen, van funderingsonderzoeken tot levenstestamenten en alles er tussenin. Inclusief dossiervoorbereiding, 35 – 45 bezichtigingen, afhandeling van alle vragen van kandidaten, afhandeling van biedingen, opstellen koopovereenkomst, continue communicatie met jou als onze klant, besteden we minimaal 55 uur aan een gemiddeld dossier. En is het huis duurder, dan zijn de bezichtigingen over het algemeen langer en besteden we er in totaal dus nog meer tijd aan… Zodat je een beetje beeld hebt. En hopelijk inziet dat ons gemiddeld uurtarief voor een ZZP’er helemaal niet zo gek hoog is. In ieder geval fors lager dan van die goede (of dan een minder goede) advocaat.

Nee verkopen

Waar we in vroeger tijden vaak ‘nee’ moesten zeggen tegen onze verkopers (nee, ze willen geen bod uitbrengen, nee, ze zijn zich net aan het oriënteren, etc.), zijn we nu halve dagen nee aan het verkopen aan geïnteresseerden. Teleurstelling alom natuurlijk als een bod niet geaccepteerd wordt door de verkoper omdat er diverse betere zijn, of, ja ook soms zelfs bij ons, dat een bezichtiging niet meer mogelijk is. Tegen de 40 bezichtigingen in 3 à 4 dagen is toch wel een keer het maximum dat ook wij aankunnen.

If you pay peanuts, you get monkeys

Feit is dat ons werk verantwoordelijkheid met zich meebrengt. En vraagt om vakkennis. En loyaliteit niet te vergeten. Loyaliteit aan je opdrachtgever en niet alleen aan je eigen verdienmodel. Feit is ook dat als je niet genoeg verdient, je altijd net even iets hongeriger zult zijn naar een volgende transactie. Onze makelaars hebben als primaire focus de beste deal voor jouw, onze klant en werken liever aan een lifetime relation met jou dan aan een quick & dirty deal. Check onze beoordelingen (ruim 350) om te zien wat onze klanten van ons vinden, zelfs als we duurder zijn dan gemiddeld… Wil je het toch liever goedkoper? Keep in mind; if you pay peanuts, you get monkeys.