Voor hoeveel mag een huis verhuurd worden?

De grote rekensom en de huurcommissie

Voor hoeveel mag een huis verhuurd worden?

Mag ik mijn huis verhuren?

Een huis kopen voor de verhuur, het wordt steeds populairder om deze investering te doen. Nu de markt qua huizen zeer krap is en de huurprijzen hoog, lijkt dit een goed alternatief voor je spaargeld. Zeker wanneer je nagaat dat geld op de bank al helemaal niets opbrengt qua rendement en de hypotheekrente laag is.
Ook wanneer je zelf niet over een extra zakcentje beschikt kan het dus nog steeds interessant zijn om een woning erbij te kopen. Dit komt ook mede doordat de prijzen van bestaande woningen stijgen, hierdoor heb je waarschijnlijk overwaarde op je huis. Wanneer je dit ‘verzilvert’ en dus je bestaande hypotheek verhoogt, kun je dit herinvesteren in een tweede koophuis.

Loont het om een huis voor de verhuur te kopen?

Maar eenmaal dat tweede huis in bezit, dan ontstaat de vraag; Hoeveel mag ik vragen qua huur? Eigenlijk is dit een vraag die je jezelf al zou moeten stellen voordat je overgaat tot koop. Zo kun je namelijk het rendement bepalen en berekenen of investeren voor jou een goede optie is. Let wel op; Veel gemeentes gaan over tot het invoeren van nieuwe regels omtrent de opkoop van woningen puur voor de verhuur.
Zij hanteren regels zoals zelfbewoningsplicht, hiermee is het verplicht dat je zelf de woning eerst twee jaar bewoont. Meteen verhuren is dan dus geen optie en illegaal. Check dit vooraf en informeer bij de makelaar. Die weet hier alles vanaf.

Tijdelijk je woning verhuren

Ook de situatie dat je tijdelijk je eigen woning gaat verhuren kan ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd voor werk naar het buitenland gaat. In dat geval is verhuren wel altijd toegestaan en een interessante optie ter compensatie van de kosten die je gaat maken voor huisvesting elders. De eerder genoemde regelgeving geldt hier dan niet.

Welke aspecten spelen een rol?

Om een goede verhuurprijs te berekenen spelen een aantal aspecten een rol. Ga je het gemeubileerd of ongemeubileerd verhuren? Inclusief of exclusief vaste lasten? Qua vaste lasten is het altijd wel goed om je te realiseren dat bij een oud huis de stookkosten behoorlijk op kunnen lopen. Helemaal wanneer een huurder deze kosten niet zelf hoeft te dragen, zal hij hier ruimhartiger mee omgaan.
Wij adviseren om deze kosten voor de huurder te laten. Qua meubels is dit een persoonlijke keuze, ben je erg gehecht aan je designer items dan is het beter deze mee te nemen. Wanneer dit niet het geval is, laat dan je meubels staan en vraag zo’n 200 euro extra qua huur. Je makelaar kan de precieze waarde bepalen.

De grote rekensom

Dan de grootste rekensom, het totaalbedrag van je huis. Dit is echt een lastige vraag, dit hangt af van veel aspecten zoals de buurt en de grootte. Een flat of vrijstaand huis, daar zit nogal verschil tussen. Huurprijzen zijn grofweg in te delen in twee soorten, de vrije markt huren en woningen onder de sociale huurgrens. Deze grens is wettelijk vastgesteld en ligt voor 2021 op 752,33 euro. Wanneer je de huurprijs gaat bepalen doe je dat in eerste aanleg op basis van een wettelijk vastgesteld puntensysteem. Huurwoningen in Rotterdam die groter zijn dan 70 m2 komen al snel boven de vrije sector grens uit, maar WOZ-waarde, energielabel en monumentenstatus kunnen grote invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst. Je makelaar kan je hierin goed adviseren.
De puntentelling biedt concrete handvaten om de prijs te bepalen. Een verhuurder kan echter besluiten om een andere prijs te vragen die hoger ligt, wanneer een huurder bereid is dit te betalen dan kunnen ze dat onderling vastleggen in een huurovereenkomst. Echter staat het de huurder vrij om in het eerste half jaar naar de huurcommissie te stappen wanneer hij vermoedt dat zijn woning onder de sociale huurwoning grens ligt.
Als de huurcommissie dit ook vindt, dan is de verhuurder verplicht de prijs vast te stellen aan de hand van het puntensysteem. Deze valt dan vaak aanzienlijk lager uit dan de verhuurder voor ogen had en kan het rendement van de investering behoorlijk teniet doen. Stapt de huurder niet binnen deze termijn naar de huurcommissie, dan is de hogere huurprijs vastgesteld en blijft deze voor wat het is, voor de duur van de betreffende huurovereenkomst.

Eenmaal gevraagd…

In de jaren erna mag de verhuurder de prijs niet zomaar verhogen. Wettelijk is bepaald dat dit eenmaal per jaar mag met maximaal 1,0% plus de jaarlijkse inflatie. Realiseer je dus altijd goed dat te hoog inzetten niet goed is, want een huurder kan snel weer vertrekken en dat levert alleen maar extra werk op.
Maar te laag inzetten heeft ook grote nadelen. Hier kan je namelijk nog jaren aan vast zitten zonder dat je de huur mag verhogen. Een makelaar is dus ook hier een dikke aanrader, hij of zij zal je adviseren over een eerlijke en duurzame prijs.    Waar moet je op letten bij het verhuren van een huis?

    Wij helpen je graag als je verhuurmakelaar!