De bank levert mij een streek; geen hypotheek!

En nu?

De bank levert mij een streek; geen hypotheek!

Na lang zoeken en vele panden te hebben bezichtigd is het zover; je hebt jouw droomhuis gevonden. Ook je bod is geaccepteerd, alleen nog even die euro’s regelen en je kan beginnen met inrichten. Helaas blijkt dat ‘even’ in de praktijk nogal eens tegen te vallen, de bank is je helaas niet goed gezind en geeft je (onvoldoende) hypotheek. Wat nu?

In je hoofd was je de woning al aan het verbouwen maar in het zicht van de haven lijkt de deal stuk te lopen. De bank wil geen hypotheek geven. Voordat we ingaan op de alternatieven hiervoor eerst een waarschuwing: Koop een huis altijd onder voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat je een aantal weken de tijd krijgt om de financiering daadwerkelijk rond te krijgen. Mocht je dit voorbehoud niet opnemen, dan loop je het risico dat je een boete moet betalen wanneer de deal toch niet doorgaat. Dit bedrag kan hoog oplopen.

Idealiter doe je híervoor eerst nog een stap en dat is je aankoopplannen bespreken met de bank. Zij kunnen je op voorhand al aangeven of en hoeveel hypotheek je kunt nemen. De eenvoudige rekentools op internet bieden hiervoor wel inzicht maar zijn niet altijd even betrouwbaar. De banken hebben door de crisis van een aantal jaren geleden de eisen namelijk nogal aangescherpt.
Helaas: Wat je ook probeert, de bank houdt voet bij stuk. Wat zijn dan je alternatieven? Bekijk goed hoeveel het bedrag is wat je nodig hebt, wellicht heb je overwaarde bij de verkoop van je oude woning en is het zogenaamde gat qua financiering niet heel groot.

Alternatieven

Voor dit of het gehele bedrag kun je eens goed in je kennissen- en vriendenkring gaan kijken. Is er iemand die er wel behoorlijk warmpjes bij zit en jou onderhands het geld wil lenen? De rente staat momenteel erg laag, dus dit kan voor beide partijen aantrekkelijk zijn. Daarnaast staat het ouders vrij om de zogenaamde ‘jubelton’ te schenken aan kinderen. Dit houdt in dat zij belastingvrij 100.000 euro (eigenlijk nog iets meer, stijgt elk jaar een beetje) mogen schenken aan kinderen voor de aankoop van een woning.

Mocht bovenstaande niet slagen dan kun je je op de particuliere markt qua financiering gaan begeven. Sinds afgelopen jaren ontstaan er allerlei (online) platformen waar particulieren (een deel) van de woning financieren tegen aantrekkelijke rentes. Het kan in zo’n geval zijn dat er dan meerdere financiers zijn.
Je meteen uit het veld laten slaan bij een ‘nee’ van de bank hoeft niet te betekenen dat de deal niet doorgaat. Realiseer je echter wel, dat de kosten van de rente vaak hoger zijn bij een alternatief dan wanneer je een hypotheek bij de bank neemt.

Koopovereenkomst ontbinden?

En worst case scenario heb je, mits je een voorbehoud financiering hebt bedongen, de mogelijkheid om de overeenkomst zonder boete te ontbinden. Een goede aankoopmakelaar én een goede hypotheekadviseur helpen je onder andere de risico’s te beperken en termijnen te bewaken.