366 Nieuwe kansen

2020 is het jaar waarin je een dag extra hebt om je doelen te verwezenlijken, maar ook het jaar waarin je een dag extra moet (of mag) werken voor hetzelfde salaris. Want hoewel 29 februari op een zaterdag valt en de ‘schade’ dus in eerste instantie lijkt mee te vallen, verschuift de kerst (laten we daar vast over hebben) gelijk een dag extra, waardoor die nu op vrijdag en zaterdag valt. #bummer! Maar als je van je werk houdt… who cares!

Maar liefde; daar wilde ik het vandaag maar eens over hebben. Want natuurlijk wensen we elkaar allemaal gezondheid, voorspoed, vriendschap, spontane hulp, mooie herinneringen, geluk en liefde toe, maar volgens mij is liefde hetgeen er voor zorgt dat de andere gedijen, de andere wensen doet uitkomen. Voorspoed en geluk komen niet met het winnen van de Staatsloterij of de Postcodeloterij; dat is slechts een enkeling voorbehouden. Nee; voorspoed en geluk vind je door te geven en geven doe je uit liefde. Vriendschappen ontstaan door aan de ander te denken; niet alleen aan jezelf. Mooie herinneringen ontstaan op momenten dat je de mensen van wie je houdt, om je heen hebt. En gezondheid? We hebben het niet altijd in de hand… en zelfs al is mijn hoop dat liefde zorgt voor een gezonder leven wellicht niet onderbouwd, dan nog houd ik me vast aan de gedachte dat wanneer je liefhebt, de tijd die je gegund is in dit leven, er meer toe doet. Veel meer.

En hopelijk wordt liefde alleen maar echter de komende jaren! Je kon er bijna niet omheen de laatste weken van 2019… de wetgeving met betrekking tot partneralimentatie is per 1-1-2020 fors aangepast. Van 12 naar 5 jaar. Afhankelijk van uit wiens oogpunt je kijkt; is scheiden ineens een stuk minder interessant geworden. En ben je recent getrouwd? Dan heb je ook al te maken met de beperkte gemeenschap van goederen te maken. Deze regels zijn per 1 januari 2018 ingegaan en houden in dat alles wat voor het huwelijk van jou was, niet met de partner hoeft te worden gedeeld bij scheiding. Alsof de overheid iets tegen #golddiggers heeft ;-).

Begrijp me goed; makelaars varen wel bij scheidingen, vaak in tegenstelling tot de voormalige echtelieden. Er moet vaak een huis verkocht worden, er moet getaxeerd worden en als het een beetje meezit dan worden er ook twee nieuwe (kleinere) woningen aangekocht. Hypotheekadviseurs, scheidingsplanners, notarissen… een hele bedrijfstak mag aan het werk. Maar makelaars zijn ook mensen, niet blind voor het leed dat scheiden met zich mee brengt; voor de ex-partners, de kinderen en alle mensen om hen heen. En daarom wil ik graag een goed woordje doen voor de liefde.

Want wie zei dat ook alweer? “Liefhebben is een werkwoord.” In plaats van ons (vaak via die o zo toegankelijke social media) richten op wat er allemaal niet goed is aan de maatschappij, tradities en anderen, zouden we ons meer kunnen richten op de mensen die er voor ons echt toe doen, waar onze aandacht er wel toe doet. Waar we het verschil kunnen maken. Toen je koos voor elkaar was dat in voor- en tegenspoed, maar in beide gevallen moet je in elkaar blijven investeren. Blijven luisteren, jezelf soms wegcijferen. De ander op een voetstuk willen plaatsen. Tijd geven. Dan wordt liefde beantwoord. En is je leven completer. Ben je even kwijt wat de ander nodig heeft? Lees dan het boek De vijf talen van de Liefde van Gary Chapman. Wat je ook doet; geef liefde een kans, liefde is elastisch, vergevingsgezind. Make it work. Je hebt dit jaar 366 nieuwe kansen

Nu ga ik gauw de kerstboom aftuigen; ik heb mijn echtgenote al te lang laten wachten tijdens het schrijven en onderwijl gaan we bedenken waar we onze winst uit de Oudejaarsloterij aan gaan spenderen… 100 euro, oh ja!

Gelukkig nieuwjaar!