Oost-West-As-Best

Maar; geen paniek!

Oost, West, As-best? Liever niet!

Je hebt hem eindelijk op de kop getikt; Je droomwoning, inclusief erker, glas in lood ramen en prachtige schouw. Helemaal in de stijl die jullie mooi vinden, maar er moet nog wel het nodige gerenoveerd worden. Gelukkig ben je handig en sta je te popelen om aan de slag te gaan. Totdat je buurman je erop wijst; Er zit asbest in je dak… Dat klinkt niet best.

Geen paniek, je hebt nog even de tijd. Wij leggen het je uit. Sinds de jaren ’45 tot ongeveer de jaren ’80 is in veel huizen asbest gebruikt. Het is/was een superhandig materiaal om onder andere goede daken te maken, maar ook de brandwerende kwaliteiten zijn een belangrijke eigenschap. Kortgezegd is het een natuurlijke vezel die in vele vormen gebruikt kan worden, van platen tot ronde leidingen. Alles is mogelijk. Hier ontstaat ook nog geen paniek, pas wanneer er wordt gezaagd, geboord of gebrand in asbest dan ontstaat er een andere werkelijkheid.

In de lucht komen dan namelijk hele kleine vezeltjes, deze zijn niet voor het oog zichtbaar maar dat doet niks af aan de schadelijkheid. Wanneer de vezels worden ingeademd kunnen ze zich gaan nestelen in de longen of zelfs doordringen in de lymfevaten. Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat je er zeer nare ziektes door kan krijgen zoals asbestose, asbestpleuritis, fibrose en zelfs (long)kanker.

Maar jij zit er maar mooi mee, wat moet je met die oude asbest op je dak? Je bent niet de enige die hier over na heeft gedacht. De overheid heeft inmiddels het gebruik ervan zelfs verboden. Daarnaast hebben ze een wet opgesteld omtrent het verwijderen. In 2018 is een wet aangenomen die erin voorziet dat eigenaren van huizen en gebouwen met een asbestdak dit moeten verwijderen voor 2025 (deze wettelijke termijn is inmiddels aangepast naar 2028). Helaas ben je nét te laat wanneer je dit leest, want tot voor kort werd dit verwijderen gesubsidieerd door de overheid. Wellicht is er binnen jouw gemeente een uitzondering, informeren kan nooit kwaad.

Dat verwijderen, hoe gaat dat dan? Je twijfelt wellicht nog of het asbest is, dat kunnen wij ons voorstellen want met het blote oog is asbest niet met zekerheid te herkennen/vast te stellen. Mocht je het zeker willen weten, laat het dan onderzoeken door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Wanneer het een zekerheid is dat er asbest in zit, dan zijn er diverse mogelijkheden. Bij eenvoudige situaties mag je dit zelf verwijderen. Lees hiervoor goed de eisen en normen die de Rijksoverheid hiervoor heeft opgesteld.

Kortom, je hebt écht niet meteen een kat in de zak gekocht wanneer je asbest aantreft. Het is wel nodig om actie te ondernemen, wij hebben je de highlights hierboven toegelicht maar het is een complexe materie. Dit vond de overheid gelukkig ook, dus op de site van de Rijksoverheid hebben ze een overzichtelijk stappenplan gecreëerd. Succes!

Ps. Ga je een huis aankopen en wil je meer zekerheid over de woning of het appartement dat je gaat aankopen? Neem dan een RE/MAX Aankoopmakelaar mee.