Klussen of verkopen, wat te doen?

Twee rechterhanden? Dan is er wel wat te winnen!

Klussen of verkopen, wat te doen?

De huizenmarkt is oververhit: Lucky you! Want jij gaat je huis verkopen en ziet het schip met geld al binnenkomen. Maar wacht nog even voordat je dit schip toelaat in de haven, want wellicht kan deze nog iets zwaarder beladen worden.

Onderste uit de kan

Laten we eerlijk zijn, we willen allemaal het onderste uit de kan halen waar het gaat om het verkopen van je woning. Niet om de nieuwe bewoners een poot uit te draaien, maar om je eigen kansen op de woningmarkt te vergroten. In de huidige markt lijkt het zeer aantrekkelijk om zo snel mogelijk dat bord in de tuin te zetten en in zee te gaan met de beste (over)bieder.

Andere optie

Er is echter een andere optie, en dat is eerst de woning verbouwen. Of je hier verstandig aan doet, hangt natuurlijk af van de staat van je woning én van je handen. Ben jij voorzien van twee linkerhanden, dan raden we je zeker niet aan om zelf te gaan klussen. Het in de hand nemen van een aannemer kan echter nog steeds voordelig uitpakken. Maar schakel eerst een professional zoals een makelaar, taxateur of architect in en vraag advies.

Waarde

Een taxatie/waardebepaling bij verkoop is vaak een samenhang van harde en zachte eisen. Die laatste gaan over de uitstraling en sfeer die de woning ademt, een jaren ’20 woning trekt andere mensen dan een Vinex-huis. Maar de harde eisen blijven hetzelfde; Hoeveel slaapkamers zijn er, wanneer is de badkamer geplaatst en welke kozijnen zitten in de woning? Ook investeren in de duurzaamheid en dus het energielabel van de woning kan een betere prijs opleveren.

Risico’s aan verbouwen

Maar voordat je je gereedschap al tevoorschijn hebt getoverd, realiseer je wel dat er altijd een risico kleeft aan verbouwen. De kosten kunnen hoger uitvallen, door de oververhitte markt kunnen bouwbedrijven óók flinke tarieven rekenen. Daarnaast kunnen er zich onverwachte zaken voordoen, waardoor de kosten oplopen. Kosten die je niet kunt doorberekenen bij een nieuwe verkoopprijs. Ook kost verbouwen tijd, dus mocht je meteen een nieuw huis kopen en de financiering nodig hebben? Dan is direct verkopen een veiligere optie.

Kortom, probeer objectief naar je eigen woning te kijken en schat in of er ruimte voor verbetering is alvorens je het verkoopt. Een frisse blik van iemand die dagelijks hiermee bezig is geeft vaak het beste beeld, succes! We komen graag naar je toe voor een waardebepaling en verkoopadvies tijdens onze Taxaterdag!