Corona & contracten

Scenario's bij een eventuele lockdown

Corona en Contracten

Het zijn bizarre tijden; verplicht thuiswerken, hamsteren, geen sport, winkels dicht, anderhalve meter afstand houden en niemand die weet hoe het verder gaat. En wat het effect op de huizenmarkt zal zijn? Deze vraag krijgen wij met regelmaat gesteld. Als het alleen maar positief is, zouden we het graag weten en delen. Als het minder positief is, dan steken we liever nog even onze kop in het zand en vechten we gewoon door tegen onze windmolens.

Is corona reden voor overmacht? In dit blog over de huizenmarkt lees je meer over:
Scenario 1: lock-down en hypotheekaanvraag
Scenario 2: lock-down en levering
Corona reden voor overmacht?
 

Kop in het zand steken

Daarover gesproken; zonder al te vermanend te willen overkomen, want wij zullen ook echt niet foutloos zijn… Maar wij doen doordeweeks ons uiterste best om afstand te houden, geen bezichtigingen tegelijk te plannen en zo te zorgen dat we niemand onnodig aan het corona-virus blootstellen. En als iedereen dan in het weekend in de bouwmarkt, het Kralingse Bos of op het strand compleet in elkaars aura gaat zitten of staan… wat gaat er dan mis? Als de voorspelling is dat meer dan 50% van ons het corona-virus zal oplopen, maar de overheid probeert te bereiken dat we het niet allemaal tegelijk krijgen, dan doen we er goed aan om te luisteren. Toch?

Even praktisch

Dat het corona-virus voorlopig niet weg is, is duidelijk. Dus laten we het dan maar eens hebben over een aantal praktische zaken waar je bij het kopen van een huis tegenaan zou kunnen lopen. Want vooralsnog is de vraag in en om Rotterdam in ieder geval niet significant afgenomen. Dinsdag een huis online en woensdag einde werkdag 16 bezichtigingen gepland staan alsof er niets aan de hand is. Zolang het niet tot een lock-down komt, gaan wij, met onze voorzorgsmaatregelen, door met bezichtigingen, onderhandelen, koopovereenkomsten tekenen et cetera. Maar wat nu als het wel tot een lock-down komt en de koopovereenkomst is al getekend; wat dan?

Scenario 1: lock-down en hypotheekaanvraag

Stel dat je recent een woning hebt gekocht, je hypotheekaanvraag loopt en de overheid besluit dat niemand de straat op mag, behalve voor primaire levensbehoeften. Dan kun je dus niet naar je hypotheekadviseur om je offerte te tekenen. En misschien kan je bank ook geen finaal akkoord geven op je aanvraag. Bijvoorbeeld omdat er geen taxatie kan plaatsvinden. Dan haal je dus de periode van je financieringsvoorbehoud niet. Bij bestaande overeenkomsten moeten we dan in overleg met koper en verkoper om op te schorten tot het moment dat we ons wel weer vrij kunnen bewegen. Bij nieuwe overeenkomsten kunnen we hier alvast rekening mee houden door een extra toevoeging aan de koopovereenkomst. Het is overigens de verwachting dat banken zullen blijven doorwerken bij een lock-down.

Scenario 2: lock-down en levering

Je hypotheek is akkoord, de afspraak bij de notaris staat in de agenda en je bent vast alles aan het regelen voor de verhuizing. Wat als er nu een lockdown volgt? Hier kunnen we geen exacte voorspelling op doen. Ook hier denken we dat het op goed onderling overleg en wederzijds begrip aankomt. Want we kunnen wel alvast volmachten gaan tekenen, maar als we de straat niet op mogen voor een eindinspectie en sleuteloverdracht, dan mag je ook vast niet de straat op om te verhuizen… denken wij… We volgen de veranderende voorschriften op de voet en je mag ons altijd bellen of mailen over jouw specifieke situatie!

Corona reden voor overmacht?

Is het coronavirus een basis van overmacht waardoor een koper of een verkoper de contractvorming eenzijdig kan aanpassen? Uitgangspunt is dat overeengekomen contracten moeten worden nagekomen. Het kan juridisch gezien voorkomen dat men overeengekomen afspraken niet kan nakomen vanwege een tekortkoming. Praktisch gezien komt dit erop neer dat als je er wel iets aan kunt doen, dit valt onder de noemer wanprestatie. Als er geen verwijtbare tekortkoming is, zou het onder overmacht kunnen vallen. De uitleg van overmacht hangt af van wat er in de overeenkomst staat omschreven. Met de huidige situatie en maatregelen, is er nog geen sprake van overmacht. Er wordt nog gewerkt, ook al is dit gedeeltelijk vanuit huis en meer digitaal. Ingeval van een lockdown kom je eerder in de situatie van overmacht of wel een blijvende onmogelijkheid. Als er nu een koopovereenkomst wordt gesloten, is het aan te raden de huidige situatie in de overeenkomst te verwerken. Bijvoorbeeld opschorting bij eventuele lockdown. Zaken die voorzien hadden kunnen worden bij het sluiten van de koop, moeten worden opgenomen.