Bedenktijd

Wanneer loopt de bedenktijd af?

Bedenktijd

Wanneer loopt de bedenktijd af?

Je hebt een koopovereenkomst voor de aankoop van een huis of appartement getekend en je wilt weten hoe het nou echt zit met de bedenktijd? Of je hebt je huis verkocht en wilt graag weten tot wanneer de koper zonder opgaaf van redenen (en zonder kosten) de koop kan ontbinden? Dan biedt onze bedenktijdkalender uitkomst! Je klikt op de dag dat de koopovereenkomst getekend is (en je als koper een door beide partijen getekend exemplaar hebt gekregen) en de kalender laat zien wanneer de bedenktijd afgelopen is. De bedenktijdkalender houdt rekening met zondagen en feestdagen als Nieuwjaarsdag, Hemelvaart, Pasen, Pinksteren, Koningsdag en Kerst. En als Bevrijdingsdag weer een lustrum betreft, dan nemen we die ook mee in de berekening.

Hoe werkt de bedenktijdkalender?

Je klikt met je muis op de dag dat je als koper de door beide partijen getekende koopovereenkomst hebt ontvangen. Als het goed is, heb je deze datum ingevuld op de ontvangstbevestiging van de koopovereenkomst. Deze dag wordt grijs. Onze bedenktijdkalender rekent uit wanneer je bedenktijd afloopt, dat is aan het einde van de rood gekleurde dag; om 23:59. Vóór die tijd kun je ontbinding inroepen zonder kosten en zonder opgaaf van redenen, mits je een particuliere koper bent.

* Tik 2 keer op een datum om de bedenktijd te zien!

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in 0.00 uur van de dag volgend op het moment dat de koper een door beide partijen getekend exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus krijg je als koper op maandag een kopie, dan start dus dinsdag om 0.00 uur de bedenktijd. In onze bedenktijdkalender klik je de dag van ontvangst van de kopie aan (die vul je ook in op de ontvangstbevestiging) en dan tellen wij de juiste dag voor je uit. Heb je nog vragen? Laat het ons weten via het reactieformulier.

Waarom heb ik bedenktijd?

De bedenktijd is een wettelijk vastgelegd recht voor kopers in het kader van consumentenbescherming. Zeker in een verkopersmarkt zou je als koper druk kunnen voelen om een overeenkomst te sluiten waar je bij nader inzien toch niet helemaal achter staat. Of er gebeurt ineens iets waardoor je wereld op z’n kop staat, dan heb je de mogelijkheid zonder kosten én zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Het is natuurlijk wel netjes om even aan te geven waarom je je bedacht hebt.

Geldt de bedenktijd ook voor een verkoper?

Nee… de bedenktijd geldt alleen voor een koper. Krijg je dus als verkoper na het tekenen van de overeenkomst nog een hoger bod binnen, dan kun je niet de bedenktijd gebruiken om onder de verkoop uit te komen. De bedenktijd geldt ook niet voor bedrijven of mensen die in de uitoefening van hun beroep een koopovereenkomst sluiten. Een belegger kan dus geen aanspraak maken op de wettelijke bedenktijd.

Ik heb nog een vraag over de bedenktijd, neem s.v.p. contact met mij op: